Nápoj, ktorý si viete urobiť každý. Uvoľňuje a znižuje stres, čím vás chráni

kakao

Obradové kakao (Ceremoniálne) – o ňom pravdepodobne veľa ľudí nepočulo. My zvyčajne používame obyčajné, ktoré sa dá kúpiť v obchodoch. Toto kakao je na úplne inej úrovni, je zdravšie a obsahuje viac živín. S jeho pitím je spojený rituál, ktorý má mnoho priaznivcov.

Obradné kakao nie je obyčajný nápoj. Jeho konzumácia je oslavou. Jeho jedinečnosť možno vidieť v jeho príprave. Musia sa vybrať správne bôby a potom sa musia vypestovať. Dôležité je aj spracovanie, ktoré sa riadi prísnymi pravidlami. Toto kakao sa vyrába len z pôvodných kakaových bôbov, t. j. z tých, ktoré človek nijako nezmenil.

Pozornosť si zaslúžia tieto druhy:

Criollo – pestuje sa v Guatemale,
Chuncho – ktorým je známe Peru.

Pravé kakao prechádza len jemnou fermentáciou, aby získalo správnu chuť a arómu. Zlepšuje sa tým aj biologická využiteľnosť živín. Najčastejšie sa kupuje vo forme hrubých blokov, ktoré pripomínajú drobiacu sa čokoládu.

Obradové kakao pili už starí Mayovia

V tomto kmeni malo pitie kakaa mystický a náboženský rozmer. Súviselo s bohyňou plodnosti. Počas obradu sa ľudia modlili a dostávali sa do tranzu. Počas neho sa pripravoval nápoj. Najlepšie kakaové bôby sa zaliali pitnou vodou. Najdôležitejšia však bola čistota úmyslu. Mayovia verili, že kakao má nielen magické vlastnosti, ale aj dušu a vedomie.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Ak si dávate do kávy túto vec, pijete ju zbytočne. Robí to veľa Slovákov

Prečo piť pravé kakao?

Jeho zdravé vlastnosti oceňovali už v staroveku. Obsahuje množstvo živín a antioxidantov. Pozostáva z tuku (kakaového masla), rastlinných bielkovín, sacharidov a ľahko stráviteľnej vlákniny. Bôby sú tiež bohaté na horčík, železo, meď, vápnik a draslík. Obsahuje aj vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej, ktorú potrebujú tehotné ženy a ženy snažiace sa o dieťa, ako aj vitamín E a K.

Obradové kakao má vynikajúci účinok na organizmus. Vďaka nemu sa uvoľníme a zbavíme stresu, pravidelná konzumácia pomáha znižovať stres, znižuje pokles nálady a znižuje hladinu agresivity. Látky, ktoré obsahuje, zvyšujú produkciu serotonínu a tiež znižujú bolesť. Majú tiež pozitívny vplyv na libido a zlepšujú stav pokožky. Konzumácia rituálneho kakaa navodzuje aj miernu eufóriu.

A to nie je všetko. Produkt zlepšuje metabolizmus cukrov a tukov a podporuje pečeň a pankreas. Dodáva tiež energiu a umožňuje objaviť spojenie s prírodou. Mal by sa piť:

tehotné ženy,
ľudia s anémiou,
ľudia, ktorí duševne pracujú,
ľudia, ktorí sú vystavení veľkému stresu.
Ako pripraviť rituálne kakao?
Nie je to vôbec ťažké. Potrebujete len kvalitné pravé kakao, vodu alebo rastlinný nápoj (kravské mlieko ničí niektoré vlastnosti výrobku), prísady a niečo na osladenie. Cukor je vylúčený, do úvahy prichádzajú len prírodné sladidlá, javorový sirup alebo sirup z agáve. Ak ste nikdy nič podobné nepili, použite maximálne 20 g kakaa. Ohrejte rastlinný nápoj alebo vodu a zalejte ňou kúsky bloku. Pridajte korenie a sladidlo a potom rozmixujte. Takto sa ingrediencie spoja a nápoj bude mať peknú penu. Nezabudnite na jednu vec: neponáhľajte sa.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Nikdy to nerobte s jahodami pred ich opláchnutím. Stratia všetku svoju chuť

Aké sú kontraindikácie?

Rituálne kako nepite, ak:

užívate antidepresíva – kakao obsahuje inhibítory MAO, ktoré reagujú s liekmi,
máte hypertenziu a užívate lieky – výrobok znižuje krvný tlak, čo môže byť nebezpečné,
máte ochorenie srdca.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *