Nie je to síce „Miss zelenina“, ale je to dobrý príklad toho, ako nesúdiť knihu podľa obalu. Kaleráb – ako o ňom budeme hovoriť dnes – je ukážkou zdravia, ktorého je na pultoch supermarketov málo.
Priznajte si, že keď idete nakupovať do miestneho obchodu s potravinami, kaleráb nie je to prvé, na čo sa chcete pozrieť. Nie je to tak, že by do toho obchodu prišlo veľa ľudí a spýtalo sa: „No, aký druh kalerábu dnes máte? Pekné?“. Takáto otázka by určite spôsobila predavačovi nemalé zdesenie.
A predsa, v ideálnom svete by to bola realita. Kaleráb, ktorý je jednou z najzdravších druhov zeleniny na poľskom trhu, by vždy stál na čele predajne a lákal by svojou čerstvosťou, vynikajúcou cenou a ušľachtilým majestátom. Aj keď nie je veľmi krásna.
Kaleráb v kuchyni a pre zdravie
Dnes sa chceme zamerať na zdraviu prospešné vlastnosti kalerábu a kulinársky aspekt tejto zeleniny nechať trochu bokom. Keď na to príde, vedzte, že kaleráb môžete pokojne jesť surový, ako prísadu do zdravých šalátov, ale aj ako súčasť jedál. Daria Ładocha ho napríklad pridáva do kari a rizota.
Položme si otázku, čo získame pravidelnou konzumáciou kalerábu. Táto otázka by si podľa nás zaslúžila minimálne samostatnú kapitolu v učebnici prírodnej medicíny, ale pokúsime sa o to stručne. Zameriame sa predovšetkým na tri otázky: zníženie hmotnosti, vplyv na krvný tlak a celkovú pohodu.
Kaleráb na chudnutie
Táto zaujímavá a nepopulárna zelenina má nízky obsah kalórií, nízky glykemický index a obsahuje významné množstvo vlákniny, ktorá je pri každej redukčnej diéte zložkou číslo jeden. Vďaka vláknine zostaneme dlhšie sýti, pretože zjeme menej. Okrem toho vláknina podporuje činnosť čriev, bez ktorej sa účinné chudnutie nezaobíde.
Kaleráb na krvný tlak
Zásoby draslíka, ktoré odpočívajú v kalerábe a čakajú na svojho objaviteľa, sa mu odvďačia mimoriadnymi účinkami na krvný tlak. Tým, že rozširujú cievy, zmierňujú záťaž kardiovaskulárneho systému a podporujú správnu činnosť srdca a svalov.
Kaleráb pre dobré zdravie
Konzumáciou kalerábu dodávame telu ďalšie dve dôležité zložky: železo a vápnik. Prvý z nich chráni pred slabosťou, závratmi, malátnosťou a anémiou. Na to, aby železo fungovalo, je však potrebný aj vápnik, ktorý zabezpečí, že sa minerál v tele správne vstrebe. A teraz dobrá správa: obe tieto zložky sa nachádzajú v kalerábe!