V rámci stravy určenej na účinnú výživu pleti a priaznivé účinky na pleť sa oplatí vsadiť na sezónne produkty. Na vašom letnom tanieri by nemala chýbať kapustovitá zelenina. Kaleráb je obzvlášť bohatý na cenné zložky, ktoré pomáhajú bojovať proti známkam starnutia pleti.
Kaleráb pre zdravú pleť. Pomáha pri vráskach a zmenách farby
Pokiaľ ide o starostlivosť o zdravú pleť, jedna zložka z kalerábu je na nezaplatenie. Vysoký obsah vitamínu C v kalerábe podporuje imunitný systém, urýchľuje metabolizmus tukov a cholesterolu, ale je toho viac.
Okrem antioxidačných vlastností sa vitamín C podieľa na syntéze kolagénu a priaznivo pôsobí na odstránenie farebných zmien pokožky, ktoré sa často vyskytujú pri nežiaducich kožných zmenách.
V kalerábe môžeme nájsť aj:
- vitamíny skupiny B,
- vápnik
- železo,
- horčík,
- fosfor,
- draslík
- sodík,
- zinok,
- antioxidanty
- vláknina,
- glukozinoláty.
Keleráb má nízky obsah kalórií. 100 gramov surovej zeleniny nám poskytne menej ako 30 kcal. Okrem toho má kaleráb nízky glykemický index a nespôsobuje alergie. Je preto bezpečnou zeleninou, ktorú možno konzumovať v každom veku. Len ľudia na pečeňovej diéte by si mali dať pozor na množstvo v jedálnom lístku – môže spôsobiť nadúvanie.
Sezóna kalerábu. Nezabudnite na listy
Keleráb je kapustovitá zelenina. To znamená, že jedlé sú aj jeho listy. Kohlrabi nie je len koreň. Nie je potrebné lúpať a vyhadzovať jeho listy. V kuchyni sa môžu hodiť: ako prísada do polievky alebo šalátu, ale rovnako dobre si ich môžete dať aj na sendvič.
Prečo jesť listy kalerábu? Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, a ten, ako vieme, pomáha v boji proti nedokonalostiam pleti. Okrem toho listy kalerábu obsahujú chlorofyl, ktorý čistí telo od toxínov a má aj protizápalový účinok na našu pokožku.
Kaleráb v roku 2024: ceny v obchodoch
Kaleráb je bežne dostupný v supermarketoch a na trhoch po kusoch. Za jeden kaleráb sa v závislosti od veľkosti zvyčajne platí od 1 do 2 eur.
Táto zelenina je ideálna na chrumkanie v surovom stave ako občerstvenie. Môžete si ju spestriť podávaním s dipom, najlepšie na báze prírodného jogurtu. Keleráb je vhodný aj na varenie. Vložte ho do vriacej vody so štipkou cukru a soli a varte približne 20 minút.
Z kalerábu sa dajú pripraviť aj hranolčeky, krémové polievky, šaláty alebo zaváraniny. Bude chutný v akejkoľvek forme a môžete pokojne experimentovať s návrhmi na servírovanie.