Ak máte doma staré vrece zemiakov, najlepšie bude, ak ho vyhodíte. Bežná prax čistenia klíčkov zo starých zemiakov a vyrezávania zelených častí totiž nemusí byť bezpečná. Lekári upozorňujú najmä na jeden znak, ktorý vám prezradí, že zemiak už nie je vhodný na konzumáciu.
Zelené zemiaky
Hoci sa môže zdať, že ak odrežete zelené časti, zemiak môžete konzumovať, nie je to tak. Ako upozorňuje portál Healthline, keď zemiak zozelenie, začne produkovať chlorofyl, čo je úplne prirodzený proces. V okamihu, keď sa toto farbivo objaví, znamená to, že zemiak začal produkovať aj solanín, ďalšiu zlúčeninu, ktorá ho chráni pred poškodením zvieratami, hmyzom, baktériami a hubami.
Solanín je však toxín, ktorý preniká do samotného zemiaka, nielen do zelených škvŕn. Jeho vysoké množstvo môže byť pre človeka nebezpečné. Najvyššie hladiny solanínu sa nachádzajú v šupke zemiakov. Ich olúpaním sa môže znížiť množstvo tohto toxínu, ale problém sa tým úplne nevyrieši. V prípadovej štúdii uverejnenej v časopise Regulatory Toxicology and Pharmacology sa uvádza, že šúpanie zemiakov znižuje množstvo toxických rastlinných zlúčenín len o 30 %. Zvyšných 70 % zostáva v olúpaných zemiakoch.
Solanín môže byť pre človeka veľmi škodlivý
Lekári si nie sú istí, koľko solanínu je potrebné na to, aby ste ochoreli, pretože nie je etické testovať toto množstvo na ľuďoch. Ďalší výskum však ukázal, že konzumácia už 0,6 miligramu solanínu na kilogram telesnej hmotnosti môže viesť k zdravotným problémom. „To znamená, že zjedenie 450 gramov zemiakov, ktoré prekročili prípustnú hladinu 20 mg solanínu na 100 gramov, stačí na to, aby človek s hmotnosťou 50 kilogramov ochorel,“ uvádza sa v štúdii. Je teda obzvlášť dôležité, aby deti a ľudia s podváhou nejedli zemiaky so zelenými škvrnami. Sú oveľa viac ohrození otravou solanínom.
Ak ste už zjedli zelený zemiak, dokonca aj ošúpaný alebo bez zelených kúskov, je dôležité, aby ste sa potom sledovali, či sa u vás neprejavujú príznaky otravy týmto toxínom.
Medzi bežné príznaky otravy patrí horúčka, bolesť hlavy, bolesť žalúdka alebo brucha, hnačka, nižšia telesná teplota ako normálna, zvracanie, pomalý pulz a spomalené dýchanie. Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.
Mierne príznaky zvyčajne do 24 hodín vymiznú, ale boli hlásené veľmi vážne následky otravy solanínom, ako napríklad ochrnutie, kŕče, problémy s dýchaním, kóma a dokonca smrť.
Fyzické poškodenie zemiakov, vystavenie svetlu a nízkym alebo vysokým teplotám ovplyvňuje tvorbu solanínu. Preto je dobré skladovať zemiaky na chladnejšom a tmavšom mieste, napríklad v pivnici.