Stačí chvíľka nepozornosti, aby ste si z obchodu odniesli prekvapivé výrobky. Červy v múke, aj keď nie veľmi príjemné, sú pomerne bežným javom, najmä keď nedávame pozor na to, čo kupujeme. Ktoré z nich sa najčastejšie živia v kuchyni a ako sa ich zbaviť? Odpovedá Gazeta
Potravinových škodcov si najčastejšie prinášame domov s nákupom. Vďaka ľahkému prístupu k potravinám a priaznivým podmienkam v kuchyni sa rýchlo začnú množiť a živiť najmä na múčnych výrobkoch. Ako sa ich zbaviť a ktorý hmyz najčastejšie napáda naše kuchynské skrinky?
Všimli ste si vo vašej múke chrobáky? Pravdepodobne sú to mole. Ako ich môžete rozpoznať?
Zďaleka najčastejšími škodcami v múke sú moľa múčna a moľa obyčajná, všeobecne známe ako potravinové mole. V dospelom stave pripomínajú drobné mole tým, že majú dvojité, sivohnedé krídla s cik-cakmi. Ich larvy majú svetložltú, krémovú alebo hnedú farbu s tmavou hlavou a práve tie sú mimoriadne nenásytné. Nepohrdnú múčnymi výrobkami, čajmi, koreninami a dokonca ani slanými pochutinami. O ich prítomnosti často svedčí drobná svetlá pavučina, ktorú môžete spozorovať na obaloch alebo v skriniach.
Nie sú to len mole. Akí ďalší škodcovia sa živia múkou?
Okrem spomínaných molí sa na potravinárskych výrobkoch často priživujú aj:
- múčnatky, čo sú malé chrobáky s takmer čiernym sfarbením, ktorých larvy sa najprv sfarbia na bielo a potom na jasne oranžovo,
- chrobák spižník, o niečo väčší nočný motýľ, ktorého húsenice mätúco pripomínajú chrobáka svižníka. Jeho názov pochádza z toho, že pri odpočinku „hladí“ bruško smerom nahor,
- Samozrejme, toto nie sú všetky chrobáky, s ktorými sa môžete v múke stretnúť, pretože len moľ existuje niekoľko tisíc druhov. Existujú aj iné chrobáky, napríklad hnedý chrobák chlebovník s bodkami na krídlach a obilný chrobák s lesklým pancierom.
Ako sa zbaviť moľov a iných chrobákov? Začnite upratovaním
Ak si všimnete hniezda červov vo vašich potravinách, prvým krokom je, žiaľ, ich vyhodenie. To sa často týka všetkého, kam by sa škodcovia mohli dostať. Potom dôkladne vyumývajte skrinky a zásuvky, nezabudnite ani na okraje a priestory medzi policami. Použite na to octovú vodu, ktorej silný zápach hmyz odoženie. Všetky výrobky z múky sa snažte uchovávať v sklenených, pevne uzavretých nádobách a vždy po návrate z nákupu ich dôkladne prezrite. V skrinkách rozmiestnite bobkové listy, sušené citrusy, vatu namočenú v levanduľovom, klinčekovom alebo eukalyptovom oleji alebo misku s jablčným octom. Škodcovia neznášajú ich vôňu.
redakcia Plénum.sk