Väčšina ľudí necháva svoj olej na kuchynskej linke. Zvyčajne blízko sporáka, aby bol tuk pri vyprážaní na dosah. Ukazuje sa, že toto je najhoršie možné miesto na ukladanie tohto tuku. Vystavuje ho strate nutričnej hodnoty a znehodnoteniu, čo môže ovplyvniť naše zdravie.
Oleje sa musia skladovať vo vhodných podmienkach
Repkový olej a olivový olej sú jedny z najobľúbenejších tukov na vyprážanie a pečenie. Pridávame ich aj do šalátov a studenej kuchyne. Oleje lisované za studena majú nízky bod dymivosti, vďaka čomu sú vhodné do šalátov a jedál, ktoré nevyžadujú tepelnú úpravu.
Všetky rastlinné oleje majú jedno spoločné – sú mimoriadne citlivé na podmienky skladovania. Čo im najviac škodí? Svetlo, príliš vysoká teplota okolia a prístup vzduchu. Kuchynská linka je preto najhorším miestom na skladovanie oleja.
Niektoré rastlinné tuky sú obzvlášť citlivé a musia sa skladovať v chladničke. Len tak si zachovajú cenné zlúčeniny a vitamíny, ako aj čerstvosť a chuť.
Rastlinné oleje sú citlivé na svetlo a vysokú teplotu
Všetky rastlinné oleje a olivový olej dôkladne uzavrite a uložte do uzavretej kuchynskej skrinky alebo špajze. Nikdy ich nenechávajte na pulte, pretože táto chyba vás môže stáť veľa.
Keď sa oleje dostanú do kontaktu so slnečným žiarením, strácajú veľkú časť svojej nutričnej hodnoty, napríklad vitamín E. Príliš vysoká teplota má tiež negatívny vplyv na kvalitu oleja. Pod jeho vplyvom tuk žltne a získava nepríjemnú chuť. Preto sa vyhýbajte tomu, aby ste fľašu s olejom dávali do skrinky, ktorá je blízko plynového sporáka alebo rúry.
Niektoré tuky sa musia skladovať v chladničke
Ľanový olej je olej mimoriadne bohatý na omega-3 kyseliny, no zároveň rýchlo oxiduje. Aby si ľanový olej zachoval všetky svoje nutričné hodnoty, musí sa skladovať v chladničke, aj v obchode.
Izbová teplota a slnečné žiarenie spôsobujú, že olej stráca svoje cenné vlastnosti a mení sa jeho chuť. Maslo a margarín musia byť tiež v chladničke, pretože vydržia dlhšie čerstvé.