Nedávajte do mrazničky tieto potraviny. Úplne ich pokazíte

chleba mraznicka skladovanie pecivo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Mraznička je neodmysliteľnou súčasťou moderných domácností, no zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko do nej vlastne patrí?

Hoci je mrazenie ideálnym spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť mnohých potravín, nie všetko by ste do mrazničky ukladať nemali. Nevhodné zmrazovanie môže viesť nielen k zníženiu kvality jedla, ale v niektorých prípadoch aj k ohrozeniu zdravia. Ak chcete predísť problémom, prečítajte si, ktoré potraviny do mrazničky určite nepatria.

Mliečne výrobky strácajú chuť aj konzistenciu

Jogurty, mlieko, syry, maslo či tvaroh do mrazničky nepatria. Pri nízkych teplotách dochádza k zrazeniu ich konzistencie, čo vedie k strate chuti aj kvality. Výsledkom býva nevábna zmes, ktorá už nie je vhodná na konzumáciu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nikdy takto neumývajte drevenú dosku na krájanie. Uškodíte si

Ovocie a zelenina – viac vody, menej kvality

Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody, ako sú jablká, melóny, zemiaky, zeler či listová zelenina, pri mrazení strácajú textúru aj chuť. Po rozmrazení často vypúšťajú nadmerné množstvo vody, čím sa ich využitie výrazne obmedzuje.

Bylinky bez arómy

Mrazenie čerstvých byliniek, ako je bazalka či koriander, spôsobuje stratu ich charakteristickej vône a chuti. Po rozmrazení z nich zostáva iba kašovitá hmota, ktorá má minimálnu kulinársku hodnotu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci chcú bojkotovať supermarkety pre vysoké ceny. Neprídu vôbec nakupovať

Vajcia a vaječné výrobky sú rizikom

Celé vajcia v škrupine nie sú vhodné na mrazenie, pretože obsahujú vodu, ktorá sa po zamrazení rozpína a spôsobuje praskanie škrupiny. Takéto vajcia sú náchylné na kontamináciu baktériami. To isté platí aj pre vaječné výrobky, ako sú majonézy, krémy či polevy – po rozmrazení sa často zrážajú a strácajú svoju pôvodnú štruktúru.

Rozmrazené mäso znovu nezmrazujte

Jednou z najdôležitejších zásad je, že už raz rozmrazené mäso by sa nemalo opätovne zmrazovať. Pri opätovnom zmrazení sa zvyšuje riziko bakteriálnej kontaminácie, čo môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Februárový spln pocítia tri znamenia. Je to ohnivá energia

V skratke

Hoci je mraznička neoceniteľným pomocníkom, nevhodné zmrazovanie môže viesť k strate kvality potravín alebo dokonca ohroziť vaše zdravie. Medzi najčastejšie chyby patrí mrazenie mliečnych výrobkov, čerstvej zeleniny, ovocia, byliniek, vaječných výrobkov a už rozmrazeného mäsa. Dodržiavaním týchto pravidiel si zabezpečíte nielen chutnejšie jedlo, ale aj bezpečnejšiu domácnosť.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *