Neskladujte cesnak takto. Stratí svoju skvelú chuť

cesnak

Túto aromatickú zeleninu pozná každý, ale nie každý vie, ako ju skladovať, aby nestratila svoju chuť a vlastnosti. Kvôli tejto obľúbenej chybe nie je cesnak vhodný na konzumáciu.

Cesnak je základom mnohých jedál, pretože im dodáva výraznú a pikantnú chuť. Už niekoľko strúčikov môže spôsobiť obrovský rozdiel. Často však máme problémy s jeho skladovaním. V dôsledku toho sa stáva horkým a kazí chuť pokrmu. Tomu sa však dá ľahko predísť.

Prečo sa cesnak stáva horkým?

Vinníka zmeny chuti, tejto zeleniny, treba hľadať v nesprávnom skladovaní. Veľmi často je zle vystavený aj cesnak, ktorý sa nachádza v obchodoch. Pravda je však taká, že pri nákupoch nedokážeme voľným okom rozpoznať horký exemplár.

Veľký vplyv na to majú prepravky, v ktorých je zelenina uskladnená. Mali by byť vzdušné, inak cesnak začne hniť. Za tým však nezaostávajú len predajcovia, ale aj my. Doma zeleninu skladujeme v tesne uzavretých obaloch, čo prispieva k horkastej chuti cesnaku.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Neexistujú lepšie raňajky. Pocítite prílev energie a vaše brucho bude ploché

Jeho skladovanie v chladničke tiež nie je dobrým riešením. Veľmi často vplyvom nízkych teplôt zelenina zvetrá, čím stratí svoju arómu.

Ako správne skladovať cesnak?

Na začiatok je potrebné nájsť dobré miesto, ktoré by malo byť predovšetkým vzdušné. Preto je najlepšie vybrať si miestnosť, kde je izbová teplota. Cibuľky nedávajte na slnko, pretože potom začnú klíčiť. V dôsledku toho stratia všetku svoju chuť a sviežosť.

Preto po zakúpení cesnaku ho vložte do papierového vrecka s otvormi alebo do košíka na zeleninu. Takto určite zostane dlho čerstvý a nestratí svoju chuť.

Ďalšie spôsoby použitia čerstvého cesnaku

Cesnak v slanom náleve je chutnou možnosťou, ktorá sa určite zíde v mnohých domácnostiach. Zeleninu môžete umiestniť do oleja, slaného nálevu alebo octu (všetko závisí od vašej fantázie). Mnohí používajú aj rôzne koreniny, ktoré zvýraznia chuť cesnaku, napríklad provensálske alebo dalmatínske bylinky, sladkú papriku alebo rozmarín.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Po plastových slamkách chce EÚ zakázať ďalšie veci, ktoré nám zľahčujú život

Alternatívnym návrhom je cesnak v oleji, ale pred tým sa oplatí nakrájať zeleninu nadrobno. Ušetríte si tak prácu aj nervy, čo je v kuchyni najdôležitejšie. Mal by sa však zjesť oveľa rýchlejšie ako cesnak v slanom náleve.

Zmrazenie cesnaku predĺži jeho čerstvosť až na rok! Stačí ošúpané strúčiky zabaliť do potravinovej fólie a potom ich vložiť do mrazničky. Takto bude vždy aromatický a pripravený na použitie.

Ďalšou metódou, ktorú používali už naše babičky, je sušenie. Dôležité pri tejto metóde je vybrať si suché a vzdušné miesto v dome. Ak ste si cesnak vypestovali sami, jednoducho odrežte korene a potom ich zabaľte do vrkočov. Až na konci môžete cesnakový povrázok zavesiť na strop a určite zostane dlho čerstvý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *