Môžete ich nájsť vo forme zemiakovej kaše alebo hranolčekov, ale najobľúbenejšou formou podávania sú vodové zemiaky. Existuje však oveľa chutnejší spôsob ich prípravy.
Zemiaky sú zelenina, ktorú možno použiť v širokej škále jedál. Dobre sa hodia ako príloha k hlavným jedlám, alebo ako predjedlo.
Na tanieroch sa táto typicky slovenská ingrediencia často pridáva ku kotletám, grilovaným jedlám alebo pečienkam. Ich varenie vo vode sa zdá byť jasným riešením. Ukázalo sa však, že namiesto nich možno použiť iný, rovnako obľúbený nápoj.
Ako dlho je potrebné variť zemiaky? Všeobecné úvahy, ktoré treba mať na pamäti
Čas potrebný na uvarenie zemiakov závisí okrem iného od ich veľkosti, odrody a zamýšľaného použitia. Štandardne platí pravidlo, že by sa mali variť zakryté 20 až maximálne 30 minút. Pri menších a nových zemiakoch sa tento čas skráti až na 15 minút.
Predtým zemiaky ošúpte, dôkladne umyte; ak sú väčšie, nakrájajte ich na rovnomerné kúsky a vložte ich do hrnca s vodou, aby boli dôkladne zakryté. Vidličkou skontrolujte, či sú mäkké.
Ako variť zemiaky? Ich príprava vo vode nie je jedinou účinnou možnosťou
Väčšina ľudí varí zemiaky vo vode. Ak chcete, aby boli oveľa krémovejšie a mäkšie, pripravte ich s mliekom. Spôsob ich varenia sa nebude líšiť od toho, ktorý už poznáte, keď pridáte vodu. Jediný rozdiel je vo výbere ingrediencií a pridaní korenia.
Môžu byť čerstvé alebo sušené, napríklad kôpor, provensálske bylinky, alebo mletá sladká paprika.
- Do hrnca nalejte mlieko so soľou.
- V mlieku uvarte na plátky nakrájané zemiaky do mäkka.
- Pridáme korenie, olúpaný cesnak a cibuľu.
- Potom všetko sceďte.
- Podávajte ozdobené nasekaným kôprom a trochou masla.