Milovníci kávy môžu vypiť aj niekoľko šálok denne. Jej konzumácia má pre organizmus mnoho priaznivých vlastností, ktoré však závisia predovšetkým od jej kvality. Prezradíme vám, ktorá káva je najzdravšia.
Existuje niekoľko druhov kávy: mletá, zrnková, instantná, s kofeínom alebo bez kofeínu. Na výber je aj farba. Každá sa líši nielen svojou chuťou, ale aj účinkami na naše zdravie. Ktorá z nich je najlepšia?
Aké sú zdravotné vlastnosti kávy?
Hovorí sa, že káva veľa vypovedá o človeku a jeho osobnosti. Ukazuje sa, že čiernu kávu majú radi ľudia, ktorí majú silne vyvinutú temnú stránku svojej povahy, zatiaľ čo kávu s mliekom pijú empatickí a citliví ľudia. Bez ohľadu na to, aký druh kávy pijete, má povzbudzujúci účinok na organizmus a prospieva metabolizmu tým, že podporuje činnosť čriev.
Práve preto sa po rannej káve ponáhľate na toaletu. Pitie kávy zlepšuje krvný obeh a znižuje riziko depresie a cukrovky. Znižuje aj stres, preto sa mnohí ľudia radi uvoľňujú pri tomto aromatickom nápoji. Je však každá káva pre nás zdravá? Poďme to zistiť!
Ktorá káva je najzdravšia?
Latte, macchiato, espresso alebo snáď klasická malá čierna? Na výber je naozaj veľa káv, ale nie všetky sú kvalitné. Od čoho to závisí? V prvom rade to závisí od: stupňa praženia, času spracovania a druhu a krajiny pôvodu. Instantná káva je najmenej zdravá, pretože je najviac spracovaná – ide o tzv. instantnú kávu, ktorú si môžete kúpiť v každom obchode.
Obsahuje tiež veľa zvýrazňovačov chuti, konzervačných látok a iných chemických prísad, ktoré pri častej konzumácii škodia nášmu organizmu. Zrnková káva je oveľa zdravšia, najmä preto, že si na obale budeme môcť skontrolovať pôvod a ďalšie informácie. Budeme mať tiež istotu, že zrnková káva je v porovnaní s instantnou kávou kvalitnejšia.
Je káva bez kofeínu zdravšia?
Tento druh kávy je ideálny pre tehotné ženy, ľudí trpiacich hypertenziou a nespavosťou. Aby bola menej škodlivá, výrobcovia by mali používať organické rozpúšťadlá, ktoré zbavia zrná kofeínu. Za zmienku stoja aj metódy varenia – najzdravšia pre akýkoľvek druh kávy je tlaková metóda.
Takto sa získava aromatické espresso. Pri nej dochádza ku krátkemu kontaktu kávy s vodou, takže sa do kávy nedostanú žiadne škodlivé látky. Táto obava sa však týka len trhových káv – ak si vyberieme drahšiu, ale vybranú, kvalitnú kávu, nemusíme sa toho obávať. Spoznáte ju podľa intenzívnej arómy a lesklej štruktúry zŕn.