Ranná káva popíjaná na terase s výhľadom do krásnej záhrady je pravdepodobne najlepší spôsob, ako začať deň. Ak máte radi „malú čiernu“ a zároveň máte kúsok svojej zelenej oázy, je to ideálne, pretože kávovú usadeninu môžete použiť ako prírodné hnojivo pre vaše rastliny.
Prečo je kávová usadenina dobrým hnojivom pre čučoriedky?
Pomleté kávové zrná, alebo inak povedané, usadeniny, z ktorých sa tento aromatický a povzbudzujúci nápoj varí, môžu byť vynikajúcou živinou pre rastliny v záhrade. Kávová usadenina je totiž skvelým zdrojom minerálnych látok, ktoré sú nevyhnutné na to, aby rastliny správne prosperovali.
Usadenina obsahuje okrem iného dusík, fosfor, horčík, draslík, meď, teda prvky veľmi dôležité pre udržanie rastlín v dobrej kondícii.
Kávová usadenina ako hnojivo je okrem iného ideálna pre čučoriedky. Káva má mierne kyslú reakciu a čučoriedky ju majú veľmi rady v kyslej pôde.
Ako si z kávovej usadeniny pripraviť hnojivo na čučoriedky?
Príprava živiny na báze kávovej usadeniny je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj záhradkársky amatér. Kávovú usadeninu je potrebné zmiešať s pôdou vždy, keď začínate s výsadbou alebo presádzaním, ale nič nebráni tomu, aby sa usadenina aplikovala do pôdy aj preventívne.
Usadenina z vypitej kávy sa primieša do vrchnej vrstvy pôdy, v ktorej rastie rastlina. Ak je kávová usadenina zhutnená do brikety, napríklad pri varení kávy v kávovare, mala by sa jemne zahrabať okolo rastliny a prikryť mulčovaním.
Kávovú usadeninu môžeme použiť aj na prípravu roztoku na zalievanie čučoriedok. Do hrnca nasypeme 3 polievkové lyžice kávovej usadeniny a zalejeme ich 5 litrami vody. Túto zmes necháme cez noc odstáť. Tesne pred zalievaním čučoriedok zmes dôkladne premiešajte.
Roztok kávovej usadeniny a roztok na zalievanie by sa mal používať raz týždenne, počnúc skorým jarným obdobím a končiac koncom augusta a v septembri.