Nevyhadzujte šupky zo zemiakov! Takto ich môžete využiť ako prírodné hnojivo

zemiakova supka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Zemiaky sú stálicou v slovenskej kuchyni a ich spotreba patrí medzi najvyššie v Európe. Pyré, zemiakové placky, hranolky či zapekané jedlá – tento všestranný druh zeleniny si nachádza miesto na našich tanieroch takmer denne.

Väčšina ľudí však robí jednu zásadnú chybu: po ošúpaní zemiakov šupky vyhadzuje. To je veľká škoda, pretože obsahujú množstvo výživných látok, ktoré môžu poslúžiť ako ekologické a účinné hnojivo pre rastliny.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovák natočil majestátneho medveďa úplne z blízka

Prečo sa oplatí využiť zemiakové šupky?

V šupkách zemiakov sa nachádzajú dôležité vitamíny a minerály, ako napríklad:
Vitamíny A, C a skupiny B – podporujú rast a odolnosť rastlín,
Horčík, draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík a zinok – nevyhnutné pre správny vývoj koreňov a bohaté kvitnutie.

To, čo robí zemiaky výživnými pre človeka, môže rovnako pozitívne ovplyvniť rast rastlín. Namiesto vyhadzovania šupiek ich môžete premeniť na prírodné hnojivo – lacno, jednoducho a bez chemikálií.

Ako si vyrobiť hnojivo zo zemiakových šupiek?

Proces je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý:

  1. Zhromažďovanie šupiek – uchovávajte ich na chladnom mieste, napríklad v pivnici, aby sa predišlo ich hnilobe.
  2. Príprava roztoku – 0,5 kg šupiek zalejte 5 litrami vriacej vody.
  3. Nechajte odstáť – po vychladnutí šupky odstráňte a tekutinu použite ako hnojivo.
  4. Použitie – rastliny zalievajte každé 3-4 týždne a čoskoro uvidíte zmenu.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Toto ovocie vám pomôže schudnúť. Jedzte ho každý deň a sledujte, ako váha klesá

Toto prírodné hnojivo je ideálne pre maliny, ríbezle, egreše, jahody, ale aj izbové rastliny, ako napríklad paprade. Pravidelné používanie podporí bohatšiu úrodu a zdravší rast vašich rastlín.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najlepšia káva pre citlivý žalúdok: Ako si dopriať šálku bez tráviacich ťažkostí

Neodlievajte vodu po zemiakoch – vaše rastliny ju ocenia!

Nielen šupky, ale aj voda po varení zemiakov v šupke je skvelým prírodným hnojivom. Obsahuje horčík, draslík, fosfor a železo – látky, ktoré posilňujú rastliny a podporujú ich kvitnutie. Stačí ňou každé 2-3 týždne polievať záhradu a čoskoro si všimnete zdravšie a silnejšie rastliny s bohatším kvetenstvom.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *