Po uvarení vajíčok sa voda vyleje do drezu a škrupiny skončia v koši. Zaobchádzame s nimi ako so zbytočným odpadom, čo je škoda, pretože sa dajú využiť na niekoľko rôznych spôsobov.
Vajcia sú jednou z najobľúbenejších potravín. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť aspoň 10 vajec za týždeň. Väčšina z nás tento počet prekračuje.
Použité vajcia, presnejšie škrupiny, zvyčajne končia v koši. Je to chyba, pretože škrupiny sú zdrojom cenných živín, rovnako ako voda po uvarení vajec. Ako ich môžete využiť doma? Vysvetľujeme.
Vajcia – zdroj cenných aminokyselín
Vajcia sú podceňovanou potravinou. Už nejde len o chuť, ale aj o výživovú hodnotu. Slepačie vajcia sú jediné produkty, ktoré obsahujú všetky živiny potrebné pre správne fungovanie organizmu. Vo vajciach sa nenachádza iba vitamín C, ale potrebu tejto živiny dokáže nahradiť väčšina zeleniny alebo citrusových plodov.
Vajcia sú symbolom znovuzrodenia života. Toto tvrdenie má pokrytie v náboženskom svete (vzkriesenie), ale aj vo svete vedy. Vaječný bielok obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Z tohto dôvodu bol vaječný bielok uznaný za jediný referenčný proteín. Dôležité je, že bielkoviny sa nenachádzajú len v bielku, ale aj v žĺtku. Len jedno celé vajce spĺňa 25 % dennej potreby.
Nevylievajte vodu z vajec do umývadla. Je zdrojom cenných látok
Blížia sa veľkonočné sviatky. Je všeobecne známe, že vajíčka sú neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci. Za necelé štyri týždne sa uvaria desiatky vajec. Tentoraz vodu z vajec nevylievajte. Použite ju na zalievanie rastlín v kvetináčoch. Voda z vajec obsahuje vápnik, zinok, železo, meď, fluór, mangán, chróm a fosfor. Sú to látky, ktoré rastliny potrebujú pre správny rast. Toto jednoduché a ekologické hnojivo môžete použiť na zalievanie črepníkových a záhradných rastlín.
Podobným spôsobom sa dajú použiť aj mušle. Sú zdrojom vápnika, prvku, ktorý urýchľuje rast rastlín. Škrupiny treba vysušiť a rozdrviť na jemný prach a potom zmiešať so zeminou. Po niekoľkých dňoch začnú škrupiny postupne uvoľňovať živiny. Ktorým rastlinám tento patent prospeje? Paradajka, kapusta, cuketa, ako aj papraď a levanduľa.