Ovocie je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny, a preto by malo tvoriť dôležitú súčasť vašej každodennej stravy. Je však dôležité si uvedomiť, že načasovanie ich konzumácie má významný vplyv na to, ako ich naše telo spracuje a využije.
Mnohí z nás oceňujú zdravotné výhody konzumácie ovocia. Málokto však venuje pozornosť správnemu času na ich konzumáciu. Ukazuje sa, že nielen druh ovocia, ale aj čas, v ktorom ho konzumujeme, môže ovplyvniť naše zdravie a hmotnosť.
Prečo je ráno najlepší čas na ovocie?
Hladina glukózy v krvi po konzumácii ovocia prudko stúpa a potom klesá. V prvej polovici dňa je rýchlosť metabolizmu vysoká a tráviace enzýmy pracujú efektívne, čo znamená, že dodaná energia sa do popoludnia spotrebuje. Ovocie na raňajky alebo druhé raňajky povzbudí mozog a dodá energiu na celý deň.
Ovocie ako dezert – prečo je to zlý nápad?
Konzumácia ovocia po výdatnom jedle môže viesť ku kvaseniu a tráviacim problémom. Jednoduché cukry, ktoré obsahuje, sa plne neasimilujú a prebytočné kalórie sa uložia ako telesný tuk. Ovocie je lepšie jesť štvrťhodinu pred jedlom alebo počkať 1 až 4 hodiny po jedle, v závislosti od druhu jedla.
Pozor na ovocie popoludní a večer
Metabolizmus tela sa popoludní a večer spomaľuje. Konzumácia ovocia v tomto dennom čase môže viesť k hromadeniu cukru vo forme telesného tuku. Jednoduché cukry z ovocia sa potom nespotrebujú, ale uložia sa vo forme tuku.
Dobré kombinácie – s čím jete ovocie?
Ovocie je dobré kombinovať s produktmi, ktoré nezhoršujú ich trávenie a regulujú hladinu glukózy v krvi. Dobre sa hodia k jogurtu, kefíru, cereáliám, orechom alebo tvarohu. Môžu sa pridávať aj do ovsených vločiek, šalátov a smoothies.
Pamätajte, že ovocie je cenným zdrojom živín, ale jeho konzumácia v správnom dennom čase a v kombinácii s inými potravinami môže výrazne ovplyvniť ich vstrebávanie a celkové zdravie vášho organizmu.