Pestujte si zázvor doma. Je to jednoduché, ukážeme vám ako

Untitled 5 2

Zázvor pochádza z Ázie a je to bylina bohatá na vitamíny a minerály. Jeho pikantná chuť je ideálna na zvýraznenie chuti a vône jedál. Táto tropická trvalka potrebuje minimálnu teplotu 10 °C. Preto je vhodnejšie pestovať zázvor v črepníku. Napriek tomu sa naučte, ako úspešne pestovať zázvor, aby ste získali bohatú úrodu.

Zázvor je zelenina, ale aj korenina. Tento podzemok, ktorý sa vďaka svojej pikantnej chuti používa na ochutenie jedál, má aj liečivé vlastnosti. Ak chcete využívať výhody zázvoru a získať ekologickú a bohatú úrodu, je dôležité úspešne pestovať túto ázijskú rastlinu.

Ako úspešne pestovať zázvor a získať bohatú úrodu?

Na pestovanie zázvoru budete potrebovať odnože, nie semená, pretože zázvor žiadne nevytvára. Podzemok je podzemná stonka, ktorá nesie vzdušné korene a stonky. Pre ekologickú úrodu je dôležité vybrať si bio odnože, ktoré nájdete v obchodoch so zdravou výživou. Tie neboli ošetrené, a preto môžu ľahko vyklíčiť. Tieto korene na sadenie by mali byť tiež vitálne a nemali by byť zvädnuté alebo zakrpatené. Taktiež si vyberajte odnože, ktoré obsahujú viacero výrastkov. Vaša úroda bude štedrejšia.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Väčšina Slovákov nepozná skrytú funkciu záchodovej kefy

Na pestovanie zázvoru v kvetináčoch je dôležité vybrať veľkú nádobu, ktorá je zároveň hlboká, aby sa podporil rozvoj koreňov. Môžete sa rozhodnúť napríklad pre kvetináč, do ktorého sa zmestia až 3 zázvorové odnože na jednu nádobu. Aby ste podporili odvodnenie a zabránili hnilobe koreňov, vložte na dno kvetináča hlinené kamienky. Potom naplňte 3/4 kvetináča zmesou 2/3 zeminy a 1/3 riečneho piesku a mierne ju zarovnajte. Podzemok zasaďte naplocho, bez toho, aby ste ho úplne zatlačili do pôdy. Časť odnože by mala zostať viditeľná. Potom ho zalejte, pričom dbajte na to, aby v tanieri nezostala stáť voda.

Po vysadení zázvoru uchovávajte kvetináč v slnečnej, teplej miestnosti, pričom sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu. Majte na pamäti, že zázvor je tropická rastlina, ktorá má rada teplo okolo 25 °C a stálu vlhkosť. Ak váš zázvor ešte nemá vyvinuté korene, odporúča sa mierne zalievanie, pretože najmenší prebytok by mohol spôsobiť hnilobu rastliny. Pred výdatnejším zalievaním počkajte, kým sa objavia prvé listy a stonky sa zdvihnú. V skutočnosti by nemala zostať suchá. Vyhnite sa však stagnujúcej vode v tanieri alebo kvetináči.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Jedzte dve vajíčka denne a toto sa začne diať s vašim telom

Zázvor pestovaný v interiéri môže byť náchylný na napadnutie šupinatým hmyzom. Aby ste tomu zabránili, odporúča sa rastlinu čo najčastejšie prevzdušňovať, pokiaľ nie je chladno. Na tento účel nechajte kvetináč na niekoľko hodín v záhrade alebo na terase, najmä v lete, keď nie je chladno. V prípade napadnutia múčnatkou namočte vatovú tyčinku do alkoholu a utrite listy.

Kedy zbierať zázvor?

Zázvor môžete zbierať 9 až 10 mesiacov po zasiatí. Ak spozorujete, že zelené časti rastliny začínajú vysychať, môžete vykopať odnože na konzumáciu. Ak chcete získať citrónovejšiu chuť zázvoru, nezabudnite ho zbierať až 6 mesiacov po výsadbe.

Zozbierané odnože môžete tiež rozdrobiť a zasadiť na novú úrodu. Dbajte však na to, aby každý fragment odnože obsahoval aspoň jeden púčik.

Ako už bolo povedané, rešpektovaním potrieb a požiadaviek zázvoru sa vám pestovanie tejto koreninovej rastliny podarí a získate bohatú úrodu aj bez toho, aby ste mali zelený prst.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *