Po tejto živine sa paradajky rozrastú ako šialené. Potrebnú ingredienciu máte v kuchyni

paradjky domace hnojivo

Veľké a lesklé paradajky na kríku sú pýchou každého záhradkára na Slovensku. Rastliny budú zdravo a rýchlo rásť, ak im podáte pomocnú ruku s hnojivom. A to si môžete vyrobiť doma pomocou výrobku, ktorý často používate na varenie.

Doma vypestované ovocie a zelenina sú skutočným pokladom. Každý, kto má možnosť, by si mal určite vyskúšať záhradkárčenie. Dokonca aj vlastnoručne vypestované jahody na balkóne sú nesmierne uspokojivé a skvele chutia. Každý, kto ochutnal ovocie a zeleninu natrhané priamo z kríka, vie, o čom hovorí.

Na Slovensku majú amatérski záhradkári zvláštnu slabosť pre paradajky. Naše leto je čoraz teplejšie a vysoké teploty a slnečný svit sú pre tieto rastliny ideálnymi podmienkami. Napriek tomu je dobré prihnojiť ich živinami, ktoré stimulujú rast paradajok.

Domáce hnojivo na paradajky

Dôležitými živinami pre paradajky sú fosfor, dusík a draslík. Stimulujú rast a vývoj výhonkov, kvetov a plodov, ako aj zakoreňovanie rastlín a zvyšovanie ich odolnosti. Všetky tieto zložky nájdete v hnojivách, ktoré si môžete kúpiť v obchode, ako aj v bežných výrobkoch.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Skúsený záhradkár prezradil trik. Stačí toto a pleseň nemá šancu na paradajky

Príkladom sú bobkové listy, ktoré zvyčajne končia v polievke. Obsahujú cenné minerálne látky vrátane fosforu a draslíka, ktoré paradajky tak potrebujú. Môžete si z nich pripraviť nálev na posilnenie rastlín. Stačí, ak do nádoby vložíte 4 bobkové listy, zalejete ich horúcou vodou a potom ich zakryté odložíte na niekoľko hodín. Po uplynutí tejto doby nalejte nálev do konvičky, pridajte ďalší 1 liter vody a môžete začať – prírodný domáci kondicionér na paradajky je pripravený na použitie.

3 prírodné paradajkové kondicionéry

Bobkové listy majú tú výhodu, že väčšina z nás ich má vždy poruke. Koniec koncov, sú jedným z najčastejšie používaných korenín v kuchyni. Okrem listov môžete vyskúšať ešte 3 prírodné hnojivá na paradajky:

  • Cibuľa a cesnak – 250 g šupiek z týchto druhov zeleniny zalejte 5 litrami vody a potom odložte na tmavé miesto na 7 dní, aby kvasili. Keď sa na povrchu objaví pena, živiny premiešajte a potom zrieďte v pomere 100 ml hnojiva na liter vody.
  • Kvasnice – 1 kocka obyčajných kvasníc sa nasype do 10 litrov teplej vody a hnojivo je pripravené na použitie už po jednej hodine.
  • Banánové šupky – aj tu využijeme kvasenie. Jednu banánovú šupku vložíme do nádoby, zalejeme teplou vodou a necháme na tmavom mieste 2 dni. Neskôr zrieďte vzniknutý roztok s vodou v pomere 1:1 a zalejte ním rastliny.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Všimli ste si biele vlákna v paradajke? Povieme vám, či ju môžete jesť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *