Letné dni a vychladený melón idú ruka v ruke. Ale nie každý plod splní očakávania. Niekedy býva melón mdlý, málo sladký či vodnatý. Ako teda rozoznať ten správny ešte predtým, než ho rozkrojíte? Stačí sa riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami a vedou, ktorá odhaľuje, čo sa skrýva pod tvrdou šupkou (foto: plenum.sk)
Sladkosť melóna nie je náhoda. Rozhoduje o nej veda aj skúsené oko
Zrelý, sladký melón je výsledkom kombinácie správne zvolenej odrody, podmienok pestovania a ideálneho momentu zberu. Kľúčovým ukazovateľom sladkosti je tzv. hodnota Brix – tá vyjadruje množstvo rozpustných cukrov v šťave melóna.
Výskum Washingtonskej štátnej univerzity z roku 2023 ukázal, že kvalitné plody dosahujú hodnoty 10–12 °Brix, v niektorých prípadoch až 15 °Brix. Vedci z Čínskej akadémie poľnohospodárskych vied zistili, že najintenzívnejší nárast cukrov prebieha medzi 18. a 34. dňom po opelení. Práve vtedy melón dosahuje optimálnu sladkosť.
Ako spoznať sladký melón? Tieto znaky vám napovedia
1. Krémová škvrna na spodnej strane (tzv. poľná škvrna)
Ide o miesto, kde sa melón dotýkal pôdy. Malo by byť sýtožlté až krémové. Bledé alebo nazelenalé sfarbenie naznačuje, že plod bol odtrhnutý priskoro – vtedy môže byť chuť nevýrazná.
2. Matná šupka
Na prvý pohľad atraktívna lesklá šupka je často znakom nedozretého melóna. Naopak, matný, mierne drsný povrch s jemným „prášením“ naznačuje, že plod je zrelý a sladký.
3. Symetria a váha
Vyberajte si melóny, ktoré sú pravidelného, oválneho tvaru, bez hrboľov či deformácií. V rukách by mali pôsobiť ťažšie, než sa zdá – vysoká hmotnosť signalizuje vysoký obsah vody a cukrov.
4. Cukrové bodky a „pavučiny“
Tmavé škvrny či nerovné línie na šupke sú znakom intenzívneho opelenia včelami. Čím viac týchto znakov, tým je väčšia pravdepodobnosť, že melón bude sladký a aromatický.
5. Zvuk pri poklepaní
Zrelý melón po poklepaní vydáva hlboký, dunivý zvuk – pripomína rezonanciu alebo ozvenu. Ak znie dutý či príliš vysoký, môže byť ešte nedozretý.
6. Vyschnutá stopka
Hnedá, suchá stopka je známkou, že melón dozrieval priamo na stonke. Zelená a vlhká môže znamenať, že bol odtrhnutý predčasne.
Odroda, gény aj podnebie: čo ešte ovplyvňuje chuť melóna?
Niektoré odrody, napríklad Crimson Sweet alebo Sugar Baby, sú známe svojou sladkosťou. Vedci z Poľnohospodárskej univerzity v Nankingu zistili, že gén s označením ClaPEPCK4 znižuje obsah kyseliny jablčnej, čo umožňuje sladkej chuti viac vyniknúť. Ďalší výskum z čínskej univerzity Huazhong ukázal, že gény regulujúce karotenoidy dokážu ovplyvniť aj vnímanie chuti.
Dôležitú úlohu zohráva aj podnebie. Teplé, slnečné dni (okolo 30 °C) podporujú tvorbu cukrov, zatiaľ čo mierne chladnejšie noci (nad 15 °C) pomáhajú ich uchovať. Najsladšie melóny preto často pochádzajú z oblastí s ustáleným počasím, ako sú južné štáty USA alebo krajiny Stredomoria.
Pozor: melón po odtrhnutí už nedozrieva
Na rozdiel od niektorých iných plodín, melón po zbere už nemení svoju chuť. Nezlepší sa, len sa začne zhoršovať. Preto je dôležité vybrať ten správny kus už v obchode. Príliš skorý zber môže viesť k vodnatej a nevýraznej chuti, kým neskorý zber sa môže prejaviť múčnatou, „rozvarenou“ konzistenciou.
Najlepšie chutí čerstvo nakrájaný. Celý melón si zachová chrumkavosť a sladkosť dlhšie než plátky zabalené v plastovej fólii. Tie strácajú chuť aj štruktúru už po niekoľkých dňoch.