Položte túto zeleninu k chlebu. Ostane čerstvý niekoľko dní

chlieb
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

V dobe rastúcich cien potravín a zvyšujúceho sa záujmu o udržateľný spôsob života sa čoraz viac domácností snaží minimalizovať plytvanie jedlom.

chlieb

Pečivo patrí medzi najčastejšie vyhadzované potraviny, pritom jeho efektívne skladovanie a ďalšie využitie môže nielen pomôcť vašej peňaženke, ale aj znížiť ekologickú stopu.

Ako predĺžiť čerstvosť pečiva? Pomôžu utierky aj kúsok zeleniny

Chlieb a pečivo sú najchutnejšie čerstvé – to však často vydrží len deň či dva. Ak chcete predísť rýchlemu vysychaniu, zabudnite na plastové vrecká. Oveľa vhodnejšou voľbou je ľanová alebo bavlnená utierka, ktorá chlieb jemne obalí a zároveň umožní prirodzené odvetrávanie.

Zaujímavým a osvedčeným trikom našich starých mám je vložiť do nádoby s pečivom kúsok zeleru, jablka alebo surového zemiaka. Tieto potraviny prirodzene uvoľňujú vlhkosť, čím spomaľujú proces tvrdnutia chleba. Takto môžete zároveň zužitkovať zvyšky zo zeleniny, ktoré by inak skončili v koši.

Tvrdé pečivo nepatrí do koša: Takto ho premeníte na chutné jedlá

Aj keď pečivo stvrdne, rozhodne nemusí skončiť v odpade. Naopak – viete z neho pripraviť chutné a praktické jedlá. Suchý chlieb stačí nakrájať a opiecť na panvici či v rúre – a krutóny do polievky sú hotové. Staré rožky a žemle sa zas výborne hodia do sladkej žemľovky, ktorú si zamilujú aj deti.

Ak máte doma toastovač, tvrdší chlieb v ňom opäť získa na chuti – stačí ho trochu navlhčiť a opiecť. A nezabúdajme ani na domácich chovateľov: suché pečivo je vítaným doplnkom kŕmenia pre sliepky, ktoré sa vám odmenia čerstvými vajíčkami.

Každý kúsok sa počíta: Šetrite potraviny a chráňte prírodu

Plytvanie potravinami je problém, ktorý má nielen ekonomický, ale aj environmentálny rozmer. Výroba potravín si vyžaduje veľké množstvo zdrojov – vody, energie aj pôdy. Každý kúsok jedla, ktorý skončí v koši, tak predstavuje zbytočnú záťaž pre planétu.

Vďaka jednoduchým zmenám v kuchyni, ako je správne skladovanie chleba alebo kreatívne spracovanie zvyškov, môžete spraviť veľký rozdiel. Stačí len trochu plánovania, ochoty experimentovať a zodpovedného prístupu k potravinám.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *