Pečenie je skutočným potešením, najmä keď sa po dome šíri vôňa koláčov. Odporúčame, čím vyčistiť plech v rúre. Zvládnete to bez únavného drhnutia (zdroj: genialne)
Pripálené zvyšky jedla vydávajú nepríjemný zápach a odstraňujú sa veľmi ťažko. Niekedy môže byť proces čistenia rúry veľmi zdĺhavý a časovo náročný. Prečítajte si o metódach, ktoré vám ho výrazne uľahčia.
Čistenie bez chemikálií
Počas častého používania rúry sa môže ľahko stať, že sa plech na pečenie zašpiní. Aby zvyšky jedla po pečení nezaschli, je najlepšie spotrebič hneď vyčistiť. Niekedy sa však čistenie odkladá. Vtedy riskujeme, že prípadné pripáleniny a iné zvyšky ešte silnejšie priľnú k plechu a bude oveľa ťažšie ich odstrániť. Zdá sa, že jediným spôsobom je v takomto prípade vytrvalé drhnutie. Našťastie existujú jednoduché a účinné domáce prostriedky, ktoré vás tejto nevďačnej úlohy zbavia. A to všetko bez použitia vysoko korozívnych chemikálií!
Ako vyčistiť plech na pečenie?
Celý patent spočíva v zmiešaní jedlej sódy a soli. Plech na pečenie najprv opláchnite vodou, vytrite do sucha a potom ho posypte zmesou bieleho korenia. Takto pripravený ho vložte do rúry a 30 minút ho zohrievajte pri teplote 200 stupňov. Jedlá sóda a soľ spôsobia, že pripáleniny a zvyšky jedla zmäknú a ľahšie sa rozpustia. To vám umožní ich účinné odstránenie. Po uplynutí nastaveného času spotrebič vypnite – plech nechajte vo vnútri, kým nevychladne. Nakoniec ho vyčistite špongiou namočenou v čistiacom prostriedku podľa vlastného výberu. Bude žiarivo čistý a nezaznamenáte na ňom ani stopu po zaschnutej špine alebo mastnote.
Ako inak môžete vyčistiť sporák?
Tu sú ďalšie účinné spôsoby, ako sa zbaviť odolných nečistôt z plechu na pečenie.
Ocot – výborne funguje na rôzne škvrny a má dezinfekčný účinok!
vriaca voda – možno ju použiť na zmäkčenie odolných zaschnutých nečistôt.
Peroxid vodíka – v kombinácii so sódou bikarbónou odstráni škvrny, ktoré sa ťažko čistia.
Citrón: použite ho na odmastenie povrchu plechu bez použitia chemikálií.