Potrite si gril touto špeciálnou vecou, ktorá robí zázraky. Poďakujete nám

grilovanie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Tento rok sme sa kvôli chladnému počasiu tešili na grilovaciu sezónu o niečo dlhšie. Len málokto nemá rád šťavnatý kus mäsa alebo syra, ktorý sa dokonale opečie na vonkajšom grile.

Pripravte si dokonalý gril

Väčšina guru grilovania venuje veľkú pozornosť tomu, ako najlepšie pripraviť steak, hamburger alebo zeleninu. Ale len menšina z nich skúma, ako sa čo najlepšie starať o svoj gril. Zlá údržba môže ovplyvniť kvalitu pripravovaných pokrmov a životnosť zariadenia.

Aby bolo jedlo dokonalé, musí byť gril v perfektnom stave. Starostlivosť oň nie je náročná, stačí zažiť pravidelnosť, či už pracujete s plynom alebo s dreveným uhlím. Pred grilovaním by ste mali vykonať niekoľko krokov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
V Prešove po 122 rokoch končí výrobca alkoholu. Pozná ho každý Slovák

Vyčistite a opečte rošty

Pod gril umiestnite podložku, ktorá chráni dlaždice pred striekajúcim tukom. Vyberte preň miesto dobre vzdialené od domu, na dobre vetranom mieste a na rovnom teréne. Chráňte ho pred suchým lístím a inými horľavými predmetmi.

Pri každom zapnutí grilu sa uistite, že je dobre predhriaty. Tým sa zároveň dezinfikuje a čistí. Pred grilovaním dôkladne očistite rošty, aby ste odstránili všetky zvyšky z predchádzajúceho hodovania. Po vybratí posledného kúska pripravovaného jedla zvýšte teplotu, aby sa spálil všetok tuk a prilepené zvyšky. Rošt sa potom ľahšie zbaví pripálených zvyškov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na nedeľu 27. apríla 2025

Chrumkavé uhlíkové usadeniny sú nielen nevzhľadné, ale sú aj hostiteľom baktérií. Ich nánosy spôsobujú, že gril sa zahrieva nerovnomerne a nedosahuje plnú prevádzkovú teplotu. Okrem toho môžu predčasne zlyhať trubice horákov plynových grilov.

Pravidelnosť skúseností

Po každej desiatej príprave venujte údržbe viac času. Ak grilujete prevažne mastné mäso, radšej tak urobte po každom 5. použití, aby ste predišli riziku vzplanutia.

Vyberte rošty a dôkladne ich vyčistite z oboch strán. Vyčistite vnútro grilu a umyte podnos na odkvapkávanie. Po vložení všetkých častí späť gril zapáľte a nechajte ho v prevádzke, kým z neho neprestane vychádzať dym.

Pomôže vám sódová pasta

Raz ročne, najlepšie pred začiatkom sezóny, vyberte rošty a namočte ich do mydlovej vody. Môžete ich tiež vyčistiť rovnakým spôsobom, aký sa odporúča pre rošty z bežného sporáka. Natrite ich pastou z jedlej sódy, ktorú získate zmiešaním jedlej sódy s vodou, a nechajte ich pôsobiť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Zoznam podvodných e-shopov na Slovensku. Snažia sa okradnúť ľudí

Vnútro roštu dôkladne vyčistite kefou, ale mastný film vo vnútri ponechajte, aby ste kov ochránili pred poškodením. Zapáľte horáky a skontrolujte, ako fungujú. Ak plamene nie sú rovnomerné, vyčistite horáky drôtikom. Opláchnite odkvapkávaciu misku, umyte vonkajšiu časť grilu a vráťte komponenty na ich miesta. Potom gril zapáľte a skontrolujte, či všetko funguje správne.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *