Banány v prítomnosti jabĺk rýchlo strácajú mnohé zo svojich vlastností. Ak nechcete žlté ovocie rýchlo vyhadzovať do koša, držte ho mimo dosahu jabĺk.
Len niekoľko hodín uchovávania banánov s jablkami stačí na to, aby ste si všimli prvé príznaky. Banány sú neuveriteľne zdravé , preto je lepšie neplytvať ich cennými vlastnosťami.
Banány držte ďalej od jabĺk – udržia sa tak dlhšie čerstvé a kvalitné
Mnohé druhy ovocia majú relatívne krátku trvanlivosť, ak nie sú skladované vo vhodných podmienkach. Pre zachovanie čo najvyššej čerstvosti by sa mali skladovať pri nízkej teplote a mimo dosahu svetla.
Pri banánoch musíme byť obzvlášť opatrní, pretože ak ich dáme k jablkám, rýchlo zhnijú. Prečo sa to deje?
To všetko má na svedomí etylén, plyn uvoľňovaný z mnohých plodov počas dozrievania, čo urýchľuje ich vývoj . Keď banány chováme vedľa jabĺk, sú tomu obzvlášť vystavené, takže dozrievajú oveľa rýchlejšie.
Rýchlo sa na nich objavia tmavé škvrny , ktoré mnohí považujú za znak zhoršenia kvality. Ak chcete predĺžiť životnosť banánov, zabaľte ich stonky do hliníkovej fólie . Vďaka tomu vydržia oveľa dlhšie a ich chuť sa vôbec nezmení.
Banány prijímajú väčšinu etylénu cez stonky, čo okamžite urýchľuje dozrievanie plodov a rýchlo začne černieť. Ak chcete čo najviac oddialiť ich dozrievanie, skladujte ich v chladničke. Nízka teplota proces najlepšie spomalí.
Banány však rozhodne nedávajte do chladničky, kým sú ešte zelené. Nízka teplota nepriaznivo ovplyvní proces zrenia – vôbec nebudú vhodné na konzumáciu.
Jablká nie sú jediné ovocie, ktoré by sme rozhodne nemali skladovať spolu s banánmi. Ukazuje sa, že aj pomaranče a hrušky môžu na ne pôsobiť podobne.