Poznáte toto ovocie? Má úžasné účinky pre telo a málo Slovákov ho kupuje

papaja
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Papája je exotické ovocie, ktoré sa čoraz častejšie objavuje na slovenských stoloch. Vďaka svojej sladkej chuti a bohatému nutričnému zloženiu si získava čoraz viac priaznivcov. Zaujímavosťou je, že papája môže byť nápomocná pri chudnutí.

V poslednom čase sa o nej hovorí ako o „ovocí anjelov“. Papája, obdarená sladkou chuťou a bohatstvom vitamínov, je ďalším prírodným pokladom, ktorý si získava srdcia nadšencov zdravého životného štýlu. Vedeli ste však, že konzumáciou papáje pred spaním môžete spustiť revolúciu v chudnutí? Poďme zistiť, čo sa skrýva za označením „ovocie anjelov“.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Štvrtok Slovensko zasiahnu poriadne búrky v týchto okresoch

Papája: prečo by ste mali toto ovocie zaradiť do svojho jedálnička

Papája je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, chráni pred infekciami a zabraňuje starnutiu buniek. Obsahuje aj vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, pokožky a vlasov. Papája je tiež dobrým zdrojom draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a pomáha udržiavať zdravé srdce.

Papája má mnoho cenných zdravotných vlastností vrátane:

  • posilňuje imunitu,
  • pôsobí protizápalovo,
  • napomáha tráveniu,
  • zlepšuje zrak,
  • chráni pokožku,
  • reguluje hladinu cukru v krvi,
  • znižuje krvný tlak.
  • Papája je nízkokalorická – 120 g ovocia má iba 120 kcal. Obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha regulovať činnosť čriev a dodáva pocit sýtosti. Preto je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí si strážia svoju hmotnosť.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Prečo je dobré dať si pravidelne horkú čokoládu? Telo vám poďakuje

Ako jesť papáju?

Pred konzumáciou papáju dôkladne opláchnite, olúpte šupku, odstráňte semienka a potom ju nakrájajte na mesiačiky alebo malé kocky. Plody papáje môžete jesť surové, pridávať do šalátov, štiav alebo používať ako prísadu do varených jedál.

Príklady použitia papáje pri varení:

  • Kúsky surovej papáje pokvapkané citrónom.
  • Kocky papáje ako prísada do ovocných šalátov.
  • Šťava z papáje s ľadom ako osviežujúci letný nápoj.
  • Prísada do sorbetov, salsy alebo slaných jedál.
  • Temná stránka papáje
  • Papája, hoci sa nazýva „ovocím anjelov“, má aj svoje nevýhody. Biela tekutina v ovocí, známa ako SAP (latex), môže u niektorých ľudí spôsobiť podráždenie pokožky a alergické reakcie. Zrelé plody sú bezpečné pre tehotné ženy, ale treba sa vyhýbať nezrelým, ktoré obsahujú väčšie množstvo karpaínu, vo veľkom množstve potenciálne škodlivého.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Môj sused záhradkár sa s tým nemazná: takto sa bleskovo zbavuje púpav

Čerstvé papáje sú dostupné v niektorých obchodoch s ovocím a zeleninou, ako aj vo väčších obchodných reťazcoch. Cena papáje sa môže líšiť a pohybuje sa od 10 do 40 libier za kilogram.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *