Pozor na jesenné dekorácie a tekvice. Niektoré obsahujú jed

jesen
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

S príchodom jesene sa naše domácnosti menia na útulné miesta plné tepla a vôní. Koreniny ako škorica či klinčeky sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou jesennej atmosféry. Na pohovkách pribúdajú teplé deky a dekorácie z prírody, ako sú gaštany, žaluďe, tekvice či vresy, sa stávajú stredobodom pozornosti. Hoci jesenná výzdoba môže vytvoriť príjemnú atmosféru, niektoré dekorácie môžu predstavovať nebezpečenstvo pre naše zdravie.

Tekvice ako tichý nepriateľ

Jednou z najčastejších jesenných dekorácií sú tekvice rôznych tvarov a farieb. Často sa nachádzajú nielen v domácnostiach, ale aj v záhradách či obchodných centrách. Tekvica však nie je vždy len nevinným okrasným prvkom. Mnoho druhov okrasných tekvíc obsahuje jedovatú látku – kukurbitacín, ktorá môže byť pre človeka nebezpečná.

Táto toxická látka sa vyznačuje charakteristickou horkosťou. Ak po ochutnaní tekvice pocítite túto horkosť, mali by ste okamžite prestať jesť. Konzumácia tekvice s vysokým obsahom kukurbitacínu môže vyvolať nepríjemné zdravotné problémy, ako sú nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha, hnačka či celková slabosť. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k hospitalizácii.

Na čo si dávať pozor

Najlepšou prevenciou je jednoducho tekvice na dekoráciu nekonzumovať. Okrasné druhy totiž nielenže obsahujú potenciálne škodlivé látky, ale ich chuť je ďaleko od príjemnej. Tvrdá dužina a nevýrazná chuť robia z okrasných tekvíc skôr nejedlú ozdobu. Preto by sme mali na varenie používať len tie tekvice, ktoré sú predávané ako jedlé a sú bezpečné pre konzumáciu. Písali sme o tom tu.

Našťastie, jedlé tekvice sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré podporujú našu imunitu, čo je najmä na jeseň veľmi dôležité. Takže pokiaľ chcete obohatiť svoj jedálny lístok, siahnite po jedlých druhoch tekvíc, ktoré nájdete v potravinových obchodoch.

V skratke

Jesenné dekorácie môžu byť nebezpečné, ak sa nepozorovane dostanú do nášho jedálneho lístka. Okrasné tekvice obsahujú toxickú látku kukurbitacín, ktorá môže vyvolať zdravotné problémy. Najlepšie je tekvice na dekoráciu nekonzumovať a zamerať sa na bezpečné, jedlé druhy, ktoré podporia naše zdravie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *