Prečo by ste každý deň mali jesť orechy a čo vám to začne robiť?

orechy
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ak chudnete, pomáhajú vám orechy. Nemusíte sa im vyhýbať kvôli tuku. Orechy sú plné zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Mali by sme ich zaradiť do svojho jedálnička.

Vlašské orechy

Vlašské orechy majú zo všetkých orechov najvyšší obsah omega-3 nenasýtených tukov a antioxidantov. Obsahujú draslík, horčík, meď, mangán, selén, vápnik a zinok. Odporúčané denné množstvo je 7 celých vlašských orechov, ktoré majú 185 kalórií a 18 gramov tuku. Zabraňujú srdcovým chorobám, predčasnému starnutiu a rakovine.

Pistáciové orechy

Pistáciové orechy majú 4-krát menej kalórií ako všetky ostatné orechy. Sú skvelým zdrojom jednoduchých nenasýtených mastných kyselín a znižujú obsah brušného vnútorného tuku. Obsahujú veľa antioxidantov, vitamíny A, B6, E a draslík, ako aj tiamín, luteín a betakarotén. Sú prospešné pre imunitný, nervový a cievny systém a svaly. Podporujú myslenie a zlepšujú náladu.

Lieskové orechy

Lieskové orechy obsahujú veľa mononenasýtených tukov, ktoré majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Majú vysoký obsah horčíka, medi, mangánu, selénu, vápnika, zinku, železa a vitamínov B1, B3, B6 a E, ako aj kyseliny listovej. Majú pozitívny vplyv na oči, stareckú demenciu a cukrovku 2. typu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jedzte každý deň. Päť stačí na to, aby vaše črevá fungovali ako hodinky

Kešu orechy

Kešu oriešky, pôvodne brazílske orechy, sú bohaté na draslík, fosfor, horčík, selén, mangán, meď, vápnik, zinok a železo, vitamíny A, B1, E, kyselinu listovú a omega-3 a omega-6. Obsah horčíka pokrýva 1/4 potrebnej dennej dávky. Majú najvyšší obsah bielkovín. Denná dávka je 10 kusov. Sú prospešné pri anémii, stave pokožky, zlepšujú imunitu, pamäť a spomaľujú starnutie.

Pekanové orechy

Pekanové orechy obsahujú vysoké množstvo vitamínov A, B a E, draslíka, fosforu, horčíka, mangánu, vápnika a železa. Majú priaznivý vplyv na srdce, znižujú hladinu cholesterolu a zabraňujú usadzovaniu aterosklerotických plátov v tepnách. Konzumujú sa na ochranu prostaty, proti depresii a únave. Až 70 % však tvoria tuky.

Makadamové orechy

Makadamové orechy sú najkalorickejšie orechy s obsahom tuku až 80 %, preto by sa mali konzumovať v menších množstvách. Väčšina tukov je však mononenasýtených a majú pozitívny vplyv na krvný tlak, znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Trik s ponožkami v mikrovlnke skúša stále viac ľudí

Para orechy

Para orechy sú skvelým zdrojom selénu, ktorý pokryje vašu dennú dávku. Vďaka tomu sú prevenciou proti rakovine. Obsahujú zdravé tuky, vlákninu, antioxidanty, vitamíny A, E a B, draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo. Vďaka tukom vám stačí 5 párov orechov denne.

Kokosové orechy

Najväčší zástupcovia orechov. Kokosová dužina obsahuje jeden z najlepších tukov, aké vôbec môžeme konzumovať. Tuk sa v našom tele neukladá a je úžasný aj pre našu pokožku. Výnimočný obsah látok má aj kokosová voda. Kokos obsahuje mnoho minerálov a posilňuje imunitu.

Maldivské orechy

Maldivské orechy alebo Šalamúnove orechy či morské kokosy vážia až 20 kg a merajú 40 cm. Rastú na palmách na Seychelách až 7 rokov. Pravdepodobne ich nenájdete, ale stoja za ochutnanie.

Kolové orechy

Kolové orechy obsahujú kofeín a majú povzbudzujúci účinok. Používajú sa v alternatívnej medicíne a predávajú sa aj výťažky z týchto orechov. V dávnych dobách boli súčasťou Coca Coly.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tri potraviny, ktoré podporujú pamäť a koncentráciu. Váš mozog vám poďakuje

Píniové oriešky

Píniové oriešky sú semená borovice. Sú skvelým zdrojom živín, antioxidantov, minerálov, ako sú draslík, horčík, mangán, selén, vápnik, zinok a železo, vitamínov E alebo B a mononenasýtených mastných kyselín. V talianskej kuchyni sa z nich pripravuje pesto. Sú mierne sladké, s jemnou živicovou chuťou.

Arašidy

Arašidy sú plodom podzemnice olejnej a ich obsah sacharidov, bielkovín, tukov, vitamínov B1, B3, C a E, draslíka, horčíka a vápnika prevyšuje dokonca aj mäso a vajcia. Nezvyšujú hladinu cholesterolu a zdravé mastné kyseliny regenerujú pokožku, mozgové tkanivo, posilňujú imunitu a metabolizmus srdca. Obsah tuku je vysoký, takže ho stačí len hrsť.

Mandle

Hoci mandle nie sú orechy, často sa medzi ne zaraďujú. Majú pozitívny vplyv na črevá, pretože obsahujú najviac vlákniny. Majú vysoký obsah vitamínu E, antioxidantov vrátane fenolov, flavonoidov a fenolových kyselín, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi a stačí vám 10 až 20 kusov denne.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *