Veľa ľudí skladuje vajcia na tomto mieste. Je to zlé, pozor na otravu

vajcia natvrdo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Hoci ich používame každý deň, je len málo ľudí, ktorí ich správne skladujú. Kde skladujete vajcia a ako kontrolujete, či sú ešte použiteľné? Povieme vám, ako na to.

Vajíčka sú základom našej kuchyne. Veď z nich pripravujeme množstvo chutných jedál, zaujímavých chuťoviek alebo geniálneho pečiva. A hoci by sa mohlo zdať, že o takomto základnom produkte vieme doslova všetko, mnohí ľudia sa dopúšťajú veľkej chyby, ktorá môže mať vážne následky.

Keďže sa blíži Veľká noc a vajíčka tvoria základ sviatočného menu, stojí za to skontrolovať, či sa táto chyba netýka aj vás. V tomto prípade ide o nevhodné skladovanie vajec.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najhoršie miesto pre skladovanie vajec v chladničke, kde sa pokazia rýchlo

Ako správne skladovať vajcia?

Keď už sa vám vajíčka vrátia domov, je dôležité s nimi hneď správne zaobchádzať. V prvom rade by sme ich nemali dávať na slnečné miesto, na kuchynskú linku alebo do skrine. Naopak, vajcia by mali ísť hneď na suché a chladné miesto. Na to je najvhodnejšia chladnička.

Vajíčka môžeme v chladničke skladovať v pretláčadlách alebo v špeciálnych nádobách, ktoré sa čoraz častejšie stávajú súčasťou kuchynských pomôcok. Okrem toho by vajcia v chladničke nemali prísť do priameho kontaktu s inými výrobkami. Takisto nie je dobré kúpené vajcia pred vložením do chladničky umyť, pretože tak strácajú svoju prirodzenú ochranu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Viete, aký je rozdiel medzi hnedými a bielymi vajíčkami?

Domáci test čerstvosti vajec

Pred použitím vajec v našej kuchyni je dobré pre istotu skontrolovať, či sú určite čerstvé. A to sa dá urobiť rýchlo a jednoducho pomocou pohára a vody. Do pohára nalejte vodu a potom doň vložte vajce. Ak okamžite klesne na dno a zostane tam, je to znamenie, že vajíčko je maximálne dobré. Nemali by sme pracovať s vajíčkami, ktoré po vhodení do pohára s vodou vyplávajú nahor a začnú plávať po hladine.

Tým sa však užitočné správy nekončia. Ukazuje sa, že o čerstvosti vajec nám môže napovedať aj samotná škrupina. Ak je matná a drsná, môžeme takéto vajcia použiť do receptu. Ďalší test je tiež veľmi jednoduchý, stačí surovým vajíčkom zľahka zatriasť. Ak sa neozve žiadny zvuk, je to znamenie, že vajce je čerstvé. Na druhej strane, ak sa ozve charakteristický šuchotavý zvuk, mali by sme takýto výrobok hneď na začiatku odmietnuť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Stačí zjesť hrsť denne. Vaše črevá a trávenie sa napravia

A na záver ešte jedna užitočná rada. Vždy je dobré k vajcu po rozbití privoňať, aby ste sa uistili, že vonia v poriadku. Ak je cítiť nepríjemný zápach, vajíčko by malo hneď putovať do koša.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *