Na prvé počutie to znie zvláštne – káva s vajíčkom. No vo Vietname ide o národný poklad, ktorý spája intenzívnu chuť kávy so sladkosťou pripomínajúcou dezert. Egg coffee, teda káva s vaječným žĺtkom, má bohatú históriu, zamatovú konzistenciu a arómu, na ktorú sa nezabúda. Turisti ju v Hanoji vyhľadávajú ako kulinársky zážitok a miestni ju považujú za súčasť svojej kultúrnej identity.
Ako sa pripravuje vietnamská káva s vajíčkom
Tento jedinečný nápoj pozostáva z dvoch vrstiev – silnej, hustej kávy a nadýchanej peny z vaječného žĺtka a kondenzovaného mlieka. Základom je tradične káva pripravená v kovovom zaparovači phin, ktorá sa servíruje do malej šálky alebo pohára.
Žĺtok sa vyšľahá s kondenzovaným mliekom, až kým nevznikne svetlá, krémová pena. Tá sa potom jemne naleje na horúcu kávu, čím vznikne vizuálne aj chuťovo jedinečný kontrast – tmavá, horkastá báza a zlatistý, sladký krém. V niektorých kaviarňach sa nápoj podáva v miske s horúcou vodou, aby si udržal ideálnu teplotu.
Z núdze cnosť: ako vznikla egg coffee
História tohto napoja siaha do 40. rokov 20. storočia, keď v Hanoji panoval nedostatok mlieka. Barista Nguyen Van Giang, ktorý pracoval v hoteli Metropole, hľadal náhradu za čerstvé mlieko. Skúsil použiť žĺtok, ktorý po vyšľahaní s cukrom vytváral jemný, sladký krém.
Tento improvizovaný nápad sa ukázal ako mimoriadne úspešný. Káva s vajíčkom si rýchlo získala obľubu a stala sa symbolom vietnamskej vynaliezavosti. Dnes je Giang Café – podnik, ktorý založil samotný autor receptu – ikonickým miestom pre všetkých milovníkov tejto špeciality.
Chuť, ktorá spája kávu a dezert
Káva s vajíčkom má jemný, no výrazný charakter – sladkosť žĺtka a kondenzovaného mlieka vyvažuje horkosť silnej kávy. Mnohí ju prirovnávajú k tiramisu či pudingu s tónmi espressa. Je hustá, voňavá a zasýti aj ako malý dezert.
Pre niekoho predstavuje zaujímavú alternatívu ku cappuccinu, pre iného luxusný rituál počas pomalého popoludnia. Každý dúšok pôsobí ako spojenie energie a rozkoše.
Je káva s vajíčkom zdravá?
Na rozdiel od bežnej čiernej kávy obsahuje egg coffee viac živín aj kalórií. Vaječný žĺtok prináša bielkoviny, tuky, vitamíny A, D, E a K, ako aj minerály – železo či fosfor. Kondenzované mlieko však pridáva aj veľké množstvo cukru.
Preto ide skôr o dezert v šálke než o nápoj na každodenné pitie. Ľudia s vysokým cholesterolom alebo inzulínovou rezistenciou by ho mali konzumovať len príležitostne. V primeranom množstve však môže byť príjemným spestrením, ktoré spája energiu s výnimočnou chuťou.
Kde si ju môžete vychutnať
Egg coffee zostáva symbolom Hanoja, no dnes ju nájdete aj v ďalších vietnamských mestách a dokonca v kaviarňach po celom svete. Moderné verzie pridávajú vanilku, kakao či dokonca zmrzlinu. Niektoré sa servírujú aj na ľade – ako letná, osviežujúca variácia.
Skúste ju aj doma
Ak máte chuť na experiment, egg coffee si môžete pripraviť aj doma. Potrebujete len čerstvé vajíčko, kondenzované mlieko a silnú kávu. Žĺtok vyšľahajte do peny, nalejte na horúci nápoj a hneď podávajte.
Domáci pokus síce možno nedosiahne úroveň originálu z Hanoja, no odmení vás jedinečnou kombináciou chutí a nezabudnuteľným zážitkom.
Nezvyčajné kávy zo sveta
Vietnamská káva s vajíčkom nie je jediným netradičným nápojom. V Tibete sa pije káva s maslom a soľou, v Škandinávii s kúskami syra brunost a v Etiópii sa do kávy pridáva štipka soli namiesto cukru. Všetky tieto varianty dokazujú, že svet kávy je rozmanitý a kreatívny – a že hranice chuti určuje kultúra, nie recept.