Prepadla vás chuť na sladké? Dajte si toto ovocie a ochránite si zdravie

datle
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Keď vás nečakane prepadne chuť na niečo sladké, oplatí sa siahnuť po zdravej náhrade, ktorá uspokojí vašu chuť a zároveň nebude mať taký vplyv na vaše zdravie ako vysoko spracované sladkosti s obsahom cukru. Výborne sa na to hodia datle, ktoré môžete použiť aj ako prísadu do zdravého dezertu alebo koláča. Aké vlastnosti majú?

Datle ako náhrada sladkostí

Datle sú u nás čoraz obľúbenejšie a dajú sa kúpiť vo viacerých obchodoch. Prirodzene rastú v Afrike a na Blízkom východe, kde majú ideálne podmienky na pestovanie. V Poľsku sa najčastejšie predávajú v sušenej forme a sú to tieto druhy: Medjool, Mazafati a Halawi.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako sa zbaviť slimákov v záhrade? Účinné riešenie, ktoré zároveň pohnojí pôdu

Majú veľmi výraznú štruktúru, pretože ich dužina je mimoriadne hustá a mierne vláknitá. Preto majú datle svojich odporcov a špecifická štruktúra nemusí vyhovovať každému. Sú veľmi sladké, výživné a uspokoja chuť na dezert.

Vlastnosti datlí

Datle sú bohaté na vitamíny a mnohé minerálne látky, predovšetkým sú však zdrojom draslíka. Sú jedným z mála druhov ovocia s takým vysokým obsahom tohto prvku. V 100 kôstkach sa nachádza približne 600 mg tohto prvku. Poskytujú tiež meď, železo a horčík a vďaka vysokému obsahu jednoduchých cukrov majú aj vysoký obsah energie. Majú tiež veľa vlákniny, takže priaznivo pôsobia na činnosť čriev.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vzácny ker s nezvyčajným ovocím. Pestovanie a požiadavky arónie čiernej

Vzhľadom na vysoký obsah cukrov sa datle neodporúčajú diabetikom a ľuďom s poruchami glykémie alebo inzulínovou rezistenciou. Podobná situácia je aj u obéznych ľudí, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo majú problémy s chudnutím.

Ako jesť datle?

Datle si môžete vychutnať ako desiatu alebo ako sladký doplnok k dezertom, koláčom, šalátom, müsli alebo cereáliám. Ďalším spôsobom konzumácie datlí je ich sparenie, odstránenie šupky a rozmixovanie na hladkú kašu. Takto pripravená poleva bude skvelým doplnkom palaciniek, koláčov alebo aj chleba.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tu nikdy neskladujte vodu v plastových fľašiach. Škodíte tak telu

Obľúbenou náhradou bežného cukru je aj datľový sirup, ktorý výborne chutí do kávy alebo čaju. Je to zdravšia alternatíva, ktorá okrem sladkej chuti poskytuje aj množstvo vitamínov a minerálov.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *