Presolenú polievku zachránite jednoduchým trikom

polievka 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Polievky sú základom menu v mnohých slovenských domácnostiach. Nezáleží na tom, či ide o klasickú paradajkovú, kapustovú alebo zeleninovú – ich chuť vie očariť aj najnáročnejších gurmánov.

Polievky navyše poskytujú organizmu cenné živiny, vitamíny a minerály, ktoré podporujú trávenie, hydratujú telo a sú ideálnym pokrmom počas chladnejších dní.

Slováci ich milujú nielen pre chuť, ale aj pre ich jednoduchosť prípravy. No i v tej najlepšej kuchyni sa občas stane, že soľná dávka v polievke prekročí hranicu znesiteľnosti. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých a overených spôsobov, ako túto „kuchynskú haváriu“ zachrániť.

Zemiak: nenápadný hrdina v boji so soľou

Zemiak patrí k osvedčeným riešeniam, keď sa polievka presolí. Stačí ho očistiť, nakrájať a pridať do hrnca s polievkou. Zemiak počas varenia absorbuje prebytočnú soľ. Po približne 15 minútach ho vyberte a polievka by mala byť chutnejšia a menej slaná.

polievka 1 1

Ryžový trik

Ak nemáte poruke zemiak, pomôže aj ryža. Do polievky pridajte sáčok ryže (nie voľné zrnká) a nechajte ho variť približne 10 minút. Sáčok následne vyberte, čím odstránite nadbytočnú soľ spolu s ryžou.

Jablko ako neutralizátor chuti

Prekvapujúco účinným riešením je aj jablko. Rozkrojte ho na štvrtiny a pridajte do polievky na 10 minút. Jablko nasaje soľ a jemne zjemní chuť. Nezabudnite ho však včas odstrániť, aby polievka nenadobudla ovocný podtón.

Kúsok chleba ako záchrana

Pri miernom presolení stačí aj kôrka chleba. Položte ju na hladinu polievky a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Následne ju vyberte – spolu s časťou soli, ktorú vstrebala.

Presolená polievka nie je dôvodom na paniku. So správnymi trikmi môžete jedlo zachrániť a vrátiť mu jeho vyváženú chuť. Stačí len siahnuť po jednoduchých surovinách, ktoré už pravdepodobne máte doma.

V skratke

Ak je polievka príliš slaná, nezúfajte. Použite zemiak, ryžu, jablko alebo kôrku chleba na zníženie množstva soli. Tieto jednoduché triky vám ušetria čas aj nervy a zabezpečia, že váš pokrm bude opäť chutný a vyvážený.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *