Pri kúpe jahôd si všímajte, či nevidíte toto. Nejedzte ich, môžu vám uškodiť

jahody

Netrpezlivo očakávaná sezóna jahôd sa rýchlo blíži. Skôr než sa však stánky zaplnia košíkmi jahôd, je dobré vedieť, ktoré jahody si vybrať a ktorým sa vyhnúť.

Ak si chceme zachovať chuť a výživové vlastnosti jahôd dlhšie, oplatí sa kupovať kvalitné ovocie, ako aj správne ho skladovať a pripravovať. Ako na to?

Ako skladovať jahody?

Jahody sú nepochybne najočakávanejším letným ovocím. Šťavnaté, sladké a bohaté na stopové prvky sú potešením pre chuťové bunky a zdrojom živín. Sú tiež všestranné: dajú sa jesť surové, použiť do dezertov a pečiva a dokonca aj do slaných jedál.

Jedinou nevýhodou jahôd je, že rýchlo plesnivejú a nedajú sa dlho skladovať. Aké sú rady v tejto súvislosti? Čerstvé jahody je najlepšie skonzumovať maximálne do niekoľkých dní od ich zberu alebo od nákupu.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Namiesto vyhadzovania by ju muži mali jesť po kilogramoch. Kôra melóna je zázrak

Vývoj plesní v jahodách je rýchly a účinky tohto procesu môžu byť veľmi škodlivé pre naše zdravie. Ako sa tomu môžete vyhnúť?

Kupujete jahody? Radšej si dajte pozor

Keďže sa blíži zber jahôd, je dobré vedieť, aké ovocie kupovať a ako s ním zaobchádzať. V prvom rade si vyberajte čerstvé, pevné plody, najlepšie bez viditeľných poškodení a so žiarivou, jasne červenou farbou.

Jahody, ktoré sú pomliaždené, viditeľne preliačené, príliš mäkké a matné, radšej vynechajte. Dávajte si však pozor najmä na známky plesne, ktorá môže byť zdraviu nebezpečná.

Týchto plodov je lepšie sa zbaviť

Ako spoznáte pleseň na jahodách? Na plodoch sa objavia charakteristické hnedasté hnilobné škvrny, ktoré sa čoskoro pokryjú sivobielym povlakom podobným páperiu.

Takéto ovocie vyzerá neatraktívne, ale je aj nezdravé. Plesne obsahujú mutagénne a karcinogénne toxíny, ktoré sú zodpovedné aj za vznik plesňových infekcií a alergií.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Slimáky zmiznú a už sa nevrátia. Stačí zakopať vedro s týmto v záhrade

Stojí za zmienku, že predmetné mykotoxíny pri vysokých teplotách nezanikajú, preto by sa jahody s plesňou nemali používať na pečenie. Odrezanie plesnivej časti plodu tiež nie je riešením, pretože spóry plesní prenikajú do jahôd.

Ako sa vyhnúť plesni na jahodách?

Ak chcete zabrániť vzniku plesní na ovocí, odporúčame zvoliť chladné a vzdušné miesto na ich uskladnenie. Cirkulácia vzduchu zabráni hnitiu plodov a nemali by byť umiestnené príliš tesne pri sebe.

Pred konzumáciou ovocie dôkladne umyte. Jahody môžete opláchnuť pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Ak ich nechcete skonzumovať do niekoľkých dní, zamrazte ich – celé alebo rozmixované do peny – alebo ich použite na výrobu domácej konzervy, napríklad džemu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *