Pridajte 1 čajovú lyžičku do tvarohu. Takto si prečistíte črevá

tvaroh
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Tvaroh vo vaničke si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu obľubu medzi ľuďmi, ktorí dbajú o zdravý životný štýl. Tento ľahko dostupný a výživný produkt si pochvaľujú nielen športovci, ale aj odborníci na výživu. Jedným z nich je uznávaný poľský dietológ Bartek Kulczyński, ktorý vo svojom najnovšom videu podrobne vysvetľuje, prečo by tvaroh mal mať stále miesto v našej strave — a zároveň odporúča jeden prekvapivý doplnok, ktorý ešte zvyšuje jeho výživovú hodnotu.

tvaroh

Prečo zaradiť tvaroh do jedálnička?

Podľa Kulczyńského je tvaroh výbornou potravinou, ktorá by nemala chýbať v bežnej strave. V porcii o hmotnosti 200 gramov obsahuje približne 200 kilokalórií a až 25 gramov plnohodnotných bielkovín. Práve tie sú nevyhnutné pre množstvo funkcií v tele — podporujú imunitu, prispievajú k regenerácii poškodených tkanív, zlepšujú stav pokožky, vlasov a nechtov a pozitívne ovplyvňujú aj trávenie.

„Je to veľmi výživný výrobok, ktorého vysoký obsah bielkovín z neho robí skvelú súčasť zdravej výživy,“ konštatuje výživový poradca.

Tvaroh navyše obsahuje dôležité vitamíny skupiny B. Medzi nimi napríklad riboflavín (vitamín B2), ktorý prispieva k tvorbe energie a chráni zrak pred UV žiarením. Ďalšou významnou látkou je vitamín B12, potrebný pre tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Vitamín B12 zároveň znižuje hladinu homocysteínu v krvi, čo môže znížiť riziko mozgovej mŕtvice, srdcových ochorení a neurodegeneratívnych chorôb.

Jeden jednoduchý doplnok s veľkým účinkom

Aby bol tvaroh ešte prospešnejší pre zdravie, Bartek Kulczyński odporúča obohatiť ho o inulín – prírodné prebiotikum vo forme jemného prášku. Hoci chuť pokrmu nezmení, jeho účinky sú výrazné.

„Inulín zlepšuje vstrebávanie minerálov, ako sú vápnik a zinok, podporuje činnosť tráviaceho traktu a zároveň pomáha udržať hladinu cukru a tukov v norme,“ vysvetľuje odborník.

Tento doplnok má pozitívny vplyv najmä na črevá – zabraňuje zápche a napomáha rozvoju prospešnej črevnej mikroflóry. Podľa štúdií má tiež schopnosť znižovať hladinu glukózy a triglyceridov v krvi, čo je dôležité pre ľudí s metabolickými problémami.

Ako si pripraviť zdravší tvaroh?

Príprava je veľmi jednoduchá. Do porcie tvarohu stačí pridať jednu zarovnanú čajovú lyžičku (cca 5 gramov) inulínu. Odborník odporúča prášok najprv rozpustiť v malom množstve mlieka alebo jogurtu a až následne zmiešať s tvarohom.

Kulczyński zároveň upozorňuje, že maximálna odporúčaná denná dávka inulínu sú dve čajové lyžičky. Okrem tvarohu sa dá tento doplnok pridať aj do ovsenej kaše, smoothie alebo dokonca obyčajnej vody.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *