Na jeseň je dobré myslieť na zdravie už od raňajok. Máte radi ovsené vločky? Dobre pre vás, pretože práve tento pokrm môžete obohatiť o zložku, ktorá urobí veľa dobrého pre vaše telo. Mimochodom, zvýrazní chuť ovsených vločiek.
V lete by ste mohli ovsenú kašu obložiť ovocím. Sú chutné a majú veľa vitamínov, ale teraz je dôležitejší iný doplnok. Na jeseň sa na ňu oplatí staviť. Tieto nenápadné zrnká majú veľkú silu.
Malé zrnká majú veľkú silu. Černucha (čierna rasca)
Všetko je to o semienkach černuchy. Tieto malé, čierne semienka sú v súčasnosti čoraz obľúbenejšie. Stretnete sa s nimi v chlebe, syroch, šalátoch, ale aj ich pridanie do ovsenej kaše môže mať mnoho zdravotných výhod. Navyše, ovsené vločky sú pomerne nevýrazné, takže výrazná chuť černuchy im dodá nový charakter. Rozhodne dokážu premeniť ovsenú kašu.
Prečo rasca funguje?
Čo sa skrýva v rasci? Predovšetkým množstvo vitamínov (A, E, F a tie zo skupiny B) a minerálov, ako sú zinok, horčík, vápnik, železo, draslík a selén. Vďaka obsahu týchto zložiek:
- Kmín má antibakteriálne a antivírusové účinky, podporuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám.
- Znižuje hladinu zlého cholesterolu a cukru v krvi.
- Podporuje trávenie a znižuje rast Candidy Albicans, čím odstraňuje plesne v tele.
- Podporuje činnosť pečene a zmierňuje príznaky akné.
Pridanie rasce do ovsených vločiek je jednoduchý spôsob, ako obohatiť svoju stravu. Nigella sa hodí k jej sladkým aj slaným verziám. Najlepšie sa podáva so sezónnou zeleninou.
Recept na suchú ovsenú kašu s rascou
Zloženie:
- pol šálky ovsených vločiek,
- pohár vody,
- štipka soli.
Prílohy:
- Jemne nasekaná jarná cibuľka s pažítkou,
- lyžica strúhaného parmezánu, čedaru alebo iného obľúbeného syra,
- lyžica olivového oleja,
- 1 paradajka,
- čajová lyžička černuchy,
- soľ a korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
- Ovsené vločky uvaríme vo vode do mäkka. Dochutíme soľou a štipkou korenia.
- Do ovsených vločiek pridáme syr a premiešame.
- Ovsené vločky vložíme do misky, na vrch položíme plátky paradajok.
- Posypeme pažítkou a rascou.
- Nakoniec pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte podľa chuti.
redakcia Plénum.sk