Pridajte k vajíčkam, keď sa varia. Olúpete ich potom veľmi ľahko

vajcia varenie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Uvariť vajcia na tvrdo zvládne každý. No kto ich má potom ošúpať? Vyskúšali sme najznámejšie triky, ktoré sľubujú jednoduché lúpanie bez potrhaného bielka. Výsledky vás môžu prekvapiť.

Hoci sa môže zdať, že varenie vajec na tvrdo nevyžaduje žiadne zvláštne zručnosti, komplikácie zvyčajne nastanú až po uvarení. Ošúpať vajce tak, aby sa nepoškodil bielok, býva často zdrojom frustrácie. Mnohí sa tejto úlohe radšej vyhnú, najmä keď ide o väčšie množstvo – napríklad pri príprave sviatočného šalátu, nátierky alebo obloženej misy.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Spln 12.mája 2025 prinesie silné energie. Títo ľudia to pocítia

Na internete koluje množstvo rád a trikov, ktoré majú lúpanie vajec zjednodušiť. Rozhodli sme sa ich otestovať v praxi, aby sme zistili, ktorý skutočne funguje najlepšie.

Tipy, ktoré sme vyskúšali

Na testovanie sme si pripravili niekoľko metód. V jednej várke sme do vody pridali lyžičku sódy bikarbóny – tá totiž vytvára zásadité prostredie, ktoré uľahčuje oddelenie škrupiny od vaječnej blany. Ďalšiu várku sme varili klasicky, bez akýchkoľvek prísad, no po dovarení sme vajcia ihneď vložili do ľadovej vody na 5–10 minút. Táto technika, známa ako „ľadový šok“, má okrem jednoduchšieho lúpanie zabrániť aj vzniku zelenej vrstvy okolo žĺtka. Poslednú skupinu vajec sme varili úplne bez zásahov – ako kontrolnú vzorku.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Všetko o hnojive z púpavy lekárskej. Výhody a nevýhody použitia v záhrade

Všetky vajcia sme varili zhruba 8 až 10 minút od začiatku varu. Zároveň sa potvrdil známy fakt – čím sú vajcia staršie, tým sa šúpu jednoduchšie. Naopak, soľ do vody nepriniesla žiadny viditeľný efekt pri lúpaní, hoci môže pomôcť zabrániť úniku bielka pri prasknutí škrupiny počas varenia.

Ktorý spôsob vyšiel najlepšie?

Výsledky boli jednoznačné. Vajcia uvarené so sódou sa šúpali najľahšie – škrupina sa oddelila takmer bez námahy a bielok zostal krásne hladký. Veľmi dobre dopadla aj technika s ľadovou vodou – škrupina sa dala zlúpnuť v celku a bez trhania. Aj keď oba spôsoby boli efektívne, sóda má výhodu v tom, že nevyžaduje dodatočné chladenie, misky s ľadom či presné načasovanie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vyrobte si domáci odpudzovač ôs a sršňov. Stačí zaliať toto z kuchyne horúcou vodou

Klasický spôsob bez trikov dopadol najhoršie – škrupina sa trhala na malé kúsky a často poškodzovala bielok.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *