Rastie nám pod oknami zadarmo. Znižujú krvný tlak a bojujú proti anémii

zihlava

Každý záhradkár vie, že žihľavy sa neoplatí zbavovať. Hoci je to skutočne burina, má mnoho spôsobov využitia a je známa svojimi pozoruhodnými zdraviu prospešnými vlastnosťami.

Na jar sa v záhradách objavujú mladé stonky žihľavy. To je najlepší čas na jej zber a použitie na prípravu výživného nálevu na posilnenie nášho organizmu. Ako na to?

Žihľavu nevyhadzujte

S príchodom jari sa v našich záhradách objavujú mladé výhonky rastlín vrátane žihľavy. Je dobré zbierať ju v apríli alebo máji, keď už má vyvinuté listy, ale ešte nekvitne.

Mladé stonky žihľavy sú bohaté na živiny a stopové prvky, ktoré môžeme využiť rôznymi spôsobmi v domácnosti a v záhrade. Rastlina obsahuje vitamíny (vrátane C, B a A), železo, horčík a ďalšie minerálne látky.

Každý skúsený záhradkár určite vie, aký účinný je žihľavový hnoj pri pestovaní zeleniny, ale nie každý si uvedomuje, že správne pripravená žihľava prospeje nielen rastlinám.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Šéfkuchár prezradil, čo treba urobiť s rezňami pred vyprážaním, aby boli dokonalé

Výživný žihľavový nálev

Hoci si mnohí ľudia spájajú účinky žihľavy s popáleninami, ukazuje sa, že správne spracovaná žihľava nemá na náš organizmus vôbec žiadne negatívne účinky. Naopak, nálev zo žihľavy posilňuje a dodáva vitalitu.

Mladé výhonky bohaté na železo, vitamíny a minerály nahrádzajú nedostatky v strave a vyživujú organizmus, pôsobia proti slabosti a únave a zabraňujú anémii.

Žihľava podporuje metabolizmus, pôsobí močopudne a pomáha zbaviť sa toxínov. Okrem toho prispieva k zníženiu hladiny cukru v krvi a krvného tlaku. Okrem toho by žihľavový čaj mali užívať alergici a ľudia trpiaci bolesťami kĺbov.

Žihľava pre krásu

Konzumácia žihľavy ovplyvňuje nielen zdravie a kondíciu organizmu, ale aj vzhľad pokožky. Jej bohatstvo vitamínov vyživuje pleť a regeneruje vlasy a nechty.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Všimli ste si biele vlákna v paradajke? Povieme vám, či ju môžete jesť

Žihľava obsahuje aj cenné antioxidanty, ktoré dodajú vašej pleti výrazne mladší a žiarivejší vzhľad. Antioxidanty majú aj protirakovinový účinok.

Ako si pripraviť žihľavový nálev?

Na jar nazbierané mladé žihľavové listy krátko povarte tak, že ich asi na 30 sekúnd zalejete vriacou vodou. Na prípravu nápoja možno použiť aj sušené žihľavové listy, príprava však trvá o niečo dlhšie.

Výsledný nálev by sa mal piť až dvakrát denne, najlepšie ráno, pred jedlom. Za zmienku stojí, že okrem žihľavového nálevu si môžeme pripraviť aj výživnú polievku alebo koktail s pridaním nášho obľúbeného ovocia a zeleniny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *