Rastlinka s božími účinkami, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi

sadenice zahrada
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kôpor sa v ľudovom liečiteľstve používa už od staroveku. A nie je sa čomu diviť, jeho účinky sú totiž ohromujúce. Chráni srdce, mozog aj kosti, napomáha tráveniu aj chudnutiu.
Kôpor je rastlina, ktorá je po stáročia využívaná v kuchyni aj ľudovom liečiteľstve, obzvlášť na liečbu dojčenských koľko, zažívacích ťažkostí a na podporu dojčenia.

Odborníci z renomovaného zdravotníckeho webu Healthline pripomínajú, že v posledných rokoch boli pozitívne účinky kôpru podrobené vedeckému skúmaniu a ukázalo sa, že by mohol mať dobrý vplyv aj na iné a závažnejšie zdravotné ťažkosti, vrátane vysokého tlaku či cukru v krvi alebo na podporu kardiovaskulárneho zdravia.

Kôpor má pozitívny vplyv na mozog aj srdce

Kôpor pôsobí aj v súvislosti so zažívaním či ako prostriedok na zmiernenie celulitídy a podporu chudnutia. Ako ale vysvetľuje lekár Dany P. Baby, MD, jeho účinky siahajú ešte oveľa ďalej.

Vďaka vysokému obsahu flavonoidov má protektívny účinok na srdce a štúdie na zvieratách navyše naznačujú, že extrakt z kôpru môže mať pozitívny vplyv aj na znižovanie hladiny cholesterolu a triglyceridov. Okrem toho znižuje aj hladinu krvného cukru a krvný tlak.

kopor

Výťažky z kôpru sú spájané aj s protirakovinovými účinkami. Môže pomôcť pri prevencii a liečbe rakoviny pľúc, prsníka a hrubého čreva. Z konzumácie kôpru profituje aj mozog a kosti. Kôpor navyše zmierňuje menštruačné kŕče, zlepšuje kompenzáciu diabetu 2. typu a má antibakteriálne, protivírusové a protiplesňové účinky.


Zaradiť kôpor do jedálnička je smiešne jednoduché

Okrem obligátnej koprovky a smoothies sa kôpor skvele hodí aj do šalátov, slaného pečiva a polievok. Skvele oživia pečené zemiaky či mäso, vyrobíte z neho výborné jogurtové zálievky či dipy. Hodí sa aj do marinád a samozrejme pri zaváraní zeleniny.


Čo sa skladovania čerstvého kôpru týka, najprv je potrebné lístky zľahka postriekať vodou a voľne ich zabaliť do papierovej utierky. Potom ich vložte do uzatvárateľného plastového vrecka a bez obáv ho môžete týždeň skladovať v chladničke. Kôpor môžete samozrejme aj zamraziť, ale o časť živín tým prídete.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *