• 25 augusta, 2023
  • Zatiaľ bez komentára
  • 4minúty čítania

Robíte aj vy „ortuťový test“ na panvici s vodou pred každým vyprážaním? Pomôže vám to

Robíte aj vy „ortuťový test“ na panvici s vodou pred každým vyprážaním? Pomôže vám to

Viete, čo je to „ortuťový test“? Je to užitočný trik, ktorý pomáha predchádzať nepríjemným prekvapeniam počas vyprážania. Určite sa dozviete, čo to je a ako ho správne vykonať.

Smaženie je jedným z obľúbených spôsobov spracovania potravín. Je rýchle, jednoduché a výrazne zlepšuje chuť pokrmu. Vedú sa diskusie o tom, či je zdravé, ale všetko závisí od toho, ako ho vykonávate. Z času na čas je príjemné si ho dopriať, a ak tak urobíme, dbajme na to, aby bolo jedlo čo najchutnejšie. Pomôcť nám v tom môže „ortuťový guľôčkový test“, ktorý nedávno ovládol internet.

Skôr ako začnete vyprážať, urobte si „test ortuťovej guľôčky“!

Vedeli ste, že smažiť môžete aj nesprávnym spôsobom? Možno to znie smiešne, veď jedlo položíte na tanier a počkáte, kým sa zohreje, ale áno – dá sa to robiť aj nesprávnym spôsobom.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Veľa ľudí si to pridáva do kávy, ale nemalo by. Veľmi to škodí telu

Na panvici, ktorá je zahriata príliš nízko, sa jedlo len prilepí a aj jeho vyprážanie trvá dlhšie. Ak ju zahrejete príliš, môže sa jedlo spáliť a napríklad mäso vo vnútri bude stále surové. Kedy je v takom prípade správny čas? Nižšie uvedený test je kľúčom k úspechu.

Ako vykonať tento test?

Na celý trik potrebujete len trochu vody. Stačí naniesť kvapku vody na suchú, horúcu panvicu a sledovať, ako sa správa. Ak začne prskať a odparovať sa, znamená to, že panvica je príliš studená. Iná vec je, ak voda nadobudne tvar guľôčky a zostane na povrchu – to je znamenie, že teplota je správna na vyprážanie.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Olej nikdy nedávajte na tieto dve miesta v kuchyni. Slováci to ale robia

Znie to abstraktne, ale je to známe ako Leidenfrostov jav alebo ortuťová skúšobná guľa a týka sa oneskoreného odparovania kvapalín. Objavil ho nemecký lekár, fyzik a chemik Johann Leidenfrost v roku 1756. Ak sa kvapalina dostane na povrch teplejší, ako je jej bod varu, vytvorí izolačnú vrstvu pary, ktorá zabráni varu.

Z tohto dôvodu sa kvapka namiesto priameho fyzického kontaktu vznáša nad povrchom. Tento efekt pôsobí aj na potraviny a vytvára okolo nich neviditeľnú vrstvu, na základe ktorej sa potraviny smažia. Keď viete, že je panvica správne zahriata, môžete pridať trochu tuku a vyprážať jedlo ľubovoľným spôsobom.

Podobné články

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *