Keď sa blíži koniec leta, každý rozmýšľa, ako ho predĺžiť. Ukázalo sa, že sezónne ovocie nás môže sprevádzať vždy, keď naň máme chuť. Navrhujeme, ako skladovať melón po dobu jedného roka.
Uzavrieť letnú dovolenku do pohára je možné, ak máme chuť. Pre mnohých je melón neodmysliteľnou súčasťou leta, keď počas vysokých teplôt rýchlo uhasí smäd. Treba dodať, že toto ovocie je chutným doplnkom šalátov, koktailov a dokonca aj nápojov. S trochou trpezlivosti bude šťavnatá chuť melóna vždy na dosah.
Ako pripravujete melón vy?
Stačí kúpiť ovocie vcelku a ideálne by malo vážiť do 4 kg. Potom ho treba umyť pod tečúcou vodou a následne vysušiť. V ďalšom kroku budete potrebovať niekoľko polievkových lyžíc prášku do pečiva a mäkký štetec, ktorým prípravok votriete do šupky melóna.
Práškom musíte pokryť celý povrch melóna a až potom ho krúživými pohybmi dôkladne rozotrieť. Potom musíte ovocie umyť vo vode a rukou pretrieť kôru. Keď je čistý a suchý, siahnite po noži a začnite ho krájať na hrubé plátky. Je dobré vybrať si čo najostrejší nôž, pretože melónová kôra je zvyčajne tvrdá. Až teraz by ste mali ovocie nakrájať na stredne veľké trojuholníky, rovnako ako zvyčajne jete.
Ako skladovať melón počas jedného roka?
Keď je ovocie rozkrojené, pripravte si poháre s maximálnym objemom 3 litre. Je dobré ich predtým vypariť a vysušiť, aby boli čisté. Teraz začnite ukladať kúsky melóna do pohárov rovnakým spôsobom ako napríklad uhorky. Je dobré to robiť pevne, ale nie nasilu, pretože dužina je veľmi mäkká a ľahko sa poškodí. Medzitým začnite zohrievať vodu tak, aby vrela, a nakoniec ňou zalejte melón v pohári. Nakoniec na ne nasaďte viečka, počkajte asi 15 minút a vodu z nich vylejte.
Teraz pridajte do každého melóna 2 lyžice cukru, 1 lyžicu soli, 1 lyžičku kyseliny citrónovej a 1 lyžičku kôprových semienok. Kľúčovou zložkou sú 4 druhy korenia: čierne, biele, zelené a ružové, ako aj nové korenie. Teraz obsah pohárov opäť zalejte vriacou vodou a pevne naskrutkujte viečka. Nechajte ich 24 hodín vychladnúť a potom ich preložte na savé miesto.