Prečo je dobré nechať otvorený gaštan pred dverami domu? Aby sa dovnútra nedostali nepozvaní hostia. Nie je to žiadna povera ani mágia. Práve vám ukážeme, o čo ide a koho sa raz a navždy zbavíte.
Prečo nechať rozlúpaný gaštan za vchodovými dverami svojho domu?
Gaštany majú to spoločné, že vydávajú charakteristickú vôňu. Hoci je pre človeka sotva badateľná, a ak si ju aj všimnete, zvyčajne je príjemná pre nos. Neznáša ju však mnoho druhov hmyzu a tiež pavúkov. V prípade tých druhých je to jeden z najlepších spôsobov, ako ich prinútiť, aby sa držali ďalej od nášho bytu.
Pretože hoci pavúky nie sú škodcovia a v drvivej väčšine prípadov pre nás nielenže nie sú nebezpečné, ale pomáhajú nám zbaviť sa aj mnohých škodcov – napriek tomu väčšina z nás radšej nemá s nimi do činenia na vlastnom prahu. A gaštany sú niečo, čo tieto tvory neznášajú. Ale len vtedy, ak ho zreteľne cítia v blízkosti.
Gaštan na pavúky – krok za krokom
Aby gaštany účinne odpudzovali pavúky a iné tvory, ich vôňa musí byť pre tieto tvory výrazná. Preto je nevyhnutné, aby ste ho rozdelili – tak, aby sa čiastočne otvoril. Ak netušíte, ako to urobiť (len s rukami pravdepodobne nebudete mať najmenšiu šancu), vedzte, že existuje niekoľko nástrojov, ktoré tu budú dobre fungovať.
Medzi tie, ktoré už pravdepodobne máte doma, patrí luskáčik na orechy. Jednoducho vložte gaštan do dutiny luskáčika a potom ho stlačte – presne tak, ako keby ste sa snažili rozlúsknuť ten najobyčajnejší orech. Ďalšou dobrou alternatívou, ktorá tu dobre funguje, je najobyčajnejšie kladivo.
Len si dajte pozor, aby ste neskončili s pomliaždenými prstami a rozbehnutým gaštanom. Sú ľudia, ktorí sú zrejme príliš unavení na to, aby použili kladivo (a nie je ich veľa).
Ako dlho taký gaštan vydrží?
Po rozštiepení bude jeden gaštan slúžiť ako ukážkový odstrašujúci príklad približne mesiac. Potom už, žiaľ, nebude zvnútra vydávať zápach, ktorý by dokázal odradiť pavúky a hmyzie škodcov. Po tomto čase ho budete musieť nahradiť novým. V blízkej budúcnosti sa odporúča nazbierať si malú zásobu gaštanov, pretože pokiaľ ich neotvoríte, zachovajú si svoje vlastnosti.