Sezóna jabĺk sa práve začala. Práve teraz máme možnosť jesť tie najchutnejšie exempláre. Niektorí z nás majú v záhrade vlastnú jabloň a úroda je tento rok mimoriadne bohatá. Čo robiť s toľkými jablkami? Vysvetlíme vám, ako ich skladovať, aby zostali čo najdlhšie čerstvé.
Naša krajina má ideálne podmienky na pestovanie jabĺk a mnoho ľudí ich má vo svojej záhrade. Koncom septembra a začiatkom októbra začínajú zo stromov padať plody. Niektoré z nich skončia v konzervách, iné v šťavách alebo koláčoch, ale nie vždy sa dá všetko spracovať.
Ako skladovať jablká, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé?
Nazbierali ste veľa jabĺk a neviete, čo s nimi? Ak ich spracujete všetkými možnými spôsobmi, môžete ich uskladniť v pivnici. Správne uskladnené zostanú čerstvé a chrumkavé až do jari. Stačí, ak sa budete držať dvoch pravidiel. Prvým je miesto ich uskladnenia. Najlepšia je pivnica, a to taká, kde je čo najvyššia vlhkosť. Paradoxne, vysoká vlhkosť jablkám veľmi prospieva, na rozdiel od väčšiny ovocia a zeleniny. Ak nemáte pivnicu, môžete ich skladovať v špajzi alebo v garáži.
Druhé, rovnako dôležité pravidlo sa týka samotného spôsobu skladovania. Ovocie by sa malo skladovať v špeciálnych drevených debnách, aby sa zabezpečila dostatočná cirkulácia vzduchu. Jablká ukladajte vo vrstvách. Každú vrstvu prikryte novinami alebo slamou a potom na ňu uložte zvyšok ovocia.
Takto uskladnite jablká. Zostanú chrumkavé až do jari.
Pri ukladaní jabĺk dbajte na to, aby neboli otlačené alebo červivé. Ak sú červivé alebo pomliaždené, mali by sa vyhodiť; ak sa uskladnia s ostatnými jablkami, rozložia sa a znehodnotia zvyšok úrody. Raz za mesiac je dobré skontrolovať, či sa jablká nekazia.
Ak však nemáte prístup do pivnice, špajze alebo garáže, môžete ovocie skladovať v chladničke. Mali by sa skladovať oddelene od ostatných potravín a najlepšia teplota pre ne je 0 – 4 stupne Celzia.