Milujeme pridávanie bobkových listov do omáčok, ale vedeli ste, že táto obľúbená rastlina má okrem kulinárskeho aj mnoho iných využití?
Čo je bobkový list
Bobkový list je list vavrínu, stálezeleného kríka, ktorý rastie v teplejšom podnebí. Je to okrasná rastlina, ktorej listy sa používajú v kuchyni na ochutenie jedál. Sušené bobkové listy majú intenzívnejšiu chuť a vôňu ako čerstvé listy. Niekedy sa bobkové listy používajú aj rozomleté na prášok.
Bobkové listy v kuchyni
Bobkové listy používame na dochutenie polievok, omáčok a dusených pokrmov. Pridávame ho na začiatku varenia a vyberáme ho až tesne pred koncom, pretože nezmäkne a mohol by niekoho ľahko poraniť. Jeho chuť pripomína oregano alebo tymián. K dispozícii je mnoho druhov bobkového listu, najbežnejší je turecký. Čerstvé bobkové listy skladujte vo vzduchotesnom vrecku v chladničke, vydržia týždeň alebo dva. Sušené bobkové listy sa uzavrú do uzatvárateľnej nádoby a uložia na suché, tmavé a chladné miesto, kde vydržia až dva roky.
Bobkový list na nervy
Zapáľte niekoľko bobkových listov v popolníku alebo inej bezpečnej nádobe. Keď listy horia, prevalí sa cez vás korenistá vôňa, ktorá upokojuje nervový systém. Urobte si pohodlie a zhlboka dýchajte.
Bobkový list pre krajšiu pleť
Chvíľu povarte niekoľko bobkových listov v dvoch šálkach vody. Potom položte kastról na stôl, nakloňte sa nad neho, prikryte sa uterákom a pol hodiny inhalujte. Po takomto zážitku bude vaša pleť zdravšia a žiarivejšia.
Bobkový list ako symbol múdrosti
V dávnych dobách bol vavrín považovaný za symbol múdrosti, mieru, víťazstva a ochrany. Vavrínový veniec nosili cisári, olympionici, učenci a básnici v starovekom Grécku a Ríme. S vavrínom súvisí aj slovné spojenie „odpočívať na vavrínoch“.