Spotrebitelia, ktorí sa spoliehajú na označenie „bezvaječné“ pri výbere potravín, zostali prekvapení po najnovšom zistení Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Trebišove.
Úradná kontrola totiž odhalila, že cestoviny značky Jármi, predávané ako bezvaječné, obsahovali stopové množstvo proteínu z vaječného bielka – a to bez uvedenia tejto informácie na obale.
Kontrola bola vykonaná v prevádzke Zoltán Bacskai – B – PRESS, ktorá sídli v obci Malý Horeš na východnom Slovensku. Inšpektori odobrali vzorku výrobku „Bezvaječné cestoviny pšeničné sušené, široké rezance“ značky Jármi a odoslali ju na laboratórne testovanie.
Analýza ukázala, že v jednom kilograme cestovín sa nachádza viac ako 13,5 miligramu proteínu vaječného bielka. Táto prítomnosť alergénu pritom nebola uvedená na obale, čím došlo k porušeniu európskej legislatívy týkajúcej sa označovania potravín. Ide konkrétne o Nariadenie (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktoré prísne vyžaduje, aby boli všetky alergény jasne a zreteľne označené.
Podľa dostupných informácií boli cestoviny vyrobené v Maďarsku a označené dátumom minimálnej trvanlivosti 8. október 2026, s EAN kódom 5998720700025. Na Slovensko sa dostalo 120 balení tohto produktu, ktoré podnikateľ Zoltán Bacskai následne odovzdal ďalším dvom odberateľom.
Po potvrdení laboratórnych výsledkov nariadila RVPS Trebišov okamžité stiahnutie výrobku z predaja. Inšpektori zároveň upozornili všetkých zapojených odberateľov na rizikový produkt. Prevádzkovateľ je povinný závadné cestoviny vrátiť späť maďarskému výrobcovi.
Táto udalosť opäť poukazuje na dôležitosť dôsledného a transparentného označovania potravín, najmä v súvislosti s alergénmi, ktoré môžu ohroziť zdravie citlivých spotrebiteľov.