Prieskumy ukazujú, že v posledných mesiacoch sa väčšina slovenských domácností snaží šetriť na potravinách. Je to logické, pretože ceny potravín prudko vzrástli, a hoci sa zdá, že sa blýska na lepšie časy, stále je dobré zvážiť, aké potraviny jeme a koľko za ne míňame.
Zásady lacného varenia
Základom lacného varenia je nič nevyhadzovať a využívať zvyšky jedál. Z tých istých surovín môžete uvariť až tri jedlá.
Ak si kúpite celé kurča, ktoré je zvyčajne lacnejšie, ako keď si kúpite len hotové kuracie rezne, môžete si urobiť rezne, upiecť stehná a zo zvyškov a kostí si pripraviť chutný vývar, ktorý môžete použiť ako polievku alebo ako základ na rizoto či omáčku.
Rovnako je to aj so zeleninou – aj odrezky a šupky, ktoré by ste inak vyhodili, môžete použiť na prípravu lahodného zeleninového vývaru.
Zo zvyškov z chladničky sa dajú pripraviť skvelé nátierky, ktoré si môžete dať na večeru, raňajky aj desiatu.
Inšpirácia zo študentskej kuchyne
Hovorí sa, že študenti na vysokej škole si počas štúdia vystačia s cestovinami, syrom a kečupom. A hoci je to trochu prehnané a vyvoláva to úsmev, neváhajte sa inšpirovať.
Cestoviny patria k cenovo dostupnejším surovinám a navyše sú v našich obchodoch často v zľave. Ak k nim pripravíte rýchlu omáčku, zapečiete ich so zeleninou alebo ich osladíte cukrom a škoricou či tvarohom, je to sýte a chutné jedlo. Podobne môžete čarovať aj s ryžou (tisíc rôznych druhov ryže alebo rizota vás zasýti a nepotrebujete na to príliš veľa ingrediencií) alebo strukovinami.
Čomu sa pri lacnom varení vyhnúť?
Často sa hovorí, že ak chcete variť lacno, musíte sa vyhnúť mäsu – ale nie je to pravda. Ako sme už povedali, ak si kúpite napríklad celé kurča, budete mať dostatok mäsa na niekoľko jedál a nakoniec získate relatívne lacné recepty.
Podobne môžete siahnuť aj po niektorých menej obľúbených kusoch mäsa v obchode, ktoré sú lacnejšie ako napríklad povestná „sekaná“. Lacnejšie môžu byť aj mäsové konzervy.
Vo všeobecnosti by ste sa mali vyhýbať rôznym priemyselne spracovaným pokušeniam, ako sú sladkosti, hotové jedlá, nátierky kupované v obchode, sladené nápoje, „prémiové“ mliečne výrobky a drahé údeniny a podobne.