Slováci zabudli na nápoj našich babičiek, ktorý chráni pred rakovinou

drink
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ktorý nápoj je najzdravší? Voda, mlieko, alebo snáď bylinkový čaj? Nič nemôže byť ďalej od pravdy! Srvátka si zaslúži označenie najlepší nápoj pre nás. Je zdrojom aminokyselín, celého radu vitamínov (vrátane biotínu a kyseliny pantoténovej) a minerálov. Naše babičky poznali vlastnosti srvátky a pili ju pre krásu na vyhladenie vrások.

Slováci zabudli na výhody tohto nápoja, alebo dokonca na to, že vôbec existuje. Je to škoda, pretože srvátka pomáha liečiť dnu a podporuje liečbu príznakov súvisiacich s HIV. V skutočnosti vzniká ako vedľajší účinok pri výrobe syra. Môžeme ju piť sladkú alebo kyslú, ako sú známe dva druhy.

Aké vlastnosti má srvátka?

Obsahuje najmä vápnik, fosfor a vitamíny skupiny B. Okrem toho je zdrojom bielkovín a obsahuje málo tuku. Vďaka týmto hodnotám je nízkokalorická, podporuje trávenie a stimuluje pohyb čriev, čím zrýchľuje metabolizmus. Aminokyseliny sú veľmi dôležité.

Majú antioxidačný účinok a chránia pred vznikom rakoviny. Okrem toho znižujú hladinu zlého cholesterolu a nadmerne vysoký krvný tlak. Albumíny a laktoferín posilňujú imunitu a podporujú imunitný systém. Srvátka obsahuje aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, a peptidy, ktoré posilňujú srdce a zlepšujú jeho funkciu.

Ako si vyrobiť srvátku doma?

Na tento účel je najlepšie použiť mlieko priamo od kravy, ktoré sa po jednom až dvoch dňoch stáva kyslejším, čo uľahčuje tento proces. Nie je to však nevyhnutné, pretože stačí kúpiť pasterizované mlieko (o UHT mlieku vôbec neuvažujeme).

Mlieko mierne zohrejte tak, aby dosiahlo teplotu 22-28 stupňov Celzia. Po chvíli pridajte 3-4 polievkové lyžice smotany. Takúto zmes necháme odstáť dva dni a po uplynutí tejto doby mlieko so smotanou znovu zohrejeme.

Počas tohto procesu sa nápoj začne zrážať a vytvorí sa tvaroh. Vzniknutý tvaroh sa cez noc precedí v sitku. Tekutina, ktorá vyteká, je srvátka, ktorú chceme získať. Prelejeme ju do pohára a uložíme do chladničky. Mala by sa spotrebovať do niekoľkých dní.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *