Ktorý nápoj je najzdravší? Voda, mlieko, alebo snáď bylinkový čaj? Nič nemôže byť ďalej od pravdy! Srvátka si zaslúži označenie najlepší nápoj pre nás. Je zdrojom aminokyselín, celého radu vitamínov (vrátane biotínu a kyseliny pantoténovej) a minerálov. Naše babičky poznali vlastnosti srvátky a pili ju pre krásu na vyhladenie vrások.
Slováci zabudli na výhody tohto nápoja, alebo dokonca na to, že vôbec existuje. Je to škoda, pretože srvátka pomáha liečiť dnu a podporuje liečbu príznakov súvisiacich s HIV. V skutočnosti vzniká ako vedľajší účinok pri výrobe syra. Môžeme ju piť sladkú alebo kyslú, ako sú známe dva druhy.
Aké vlastnosti má srvátka?
Obsahuje najmä vápnik, fosfor a vitamíny skupiny B. Okrem toho je zdrojom bielkovín a obsahuje málo tuku. Vďaka týmto hodnotám je nízkokalorická, podporuje trávenie a stimuluje pohyb čriev, čím zrýchľuje metabolizmus. Aminokyseliny sú veľmi dôležité.
Majú antioxidačný účinok a chránia pred vznikom rakoviny. Okrem toho znižujú hladinu zlého cholesterolu a nadmerne vysoký krvný tlak. Albumíny a laktoferín posilňujú imunitu a podporujú imunitný systém. Srvátka obsahuje aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, a peptidy, ktoré posilňujú srdce a zlepšujú jeho funkciu.
Ako si vyrobiť srvátku doma?
Na tento účel je najlepšie použiť mlieko priamo od kravy, ktoré sa po jednom až dvoch dňoch stáva kyslejším, čo uľahčuje tento proces. Nie je to však nevyhnutné, pretože stačí kúpiť pasterizované mlieko (o UHT mlieku vôbec neuvažujeme).
Mlieko mierne zohrejte tak, aby dosiahlo teplotu 22-28 stupňov Celzia. Po chvíli pridajte 3-4 polievkové lyžice smotany. Takúto zmes necháme odstáť dva dni a po uplynutí tejto doby mlieko so smotanou znovu zohrejeme.
Počas tohto procesu sa nápoj začne zrážať a vytvorí sa tvaroh. Vzniknutý tvaroh sa cez noc precedí v sitku. Tekutina, ktorá vyteká, je srvátka, ktorú chceme získať. Prelejeme ju do pohára a uložíme do chladničky. Mala by sa spotrebovať do niekoľkých dní.