Slovenskí pekári nebudú do pečiva pridávať červy, ako dovolila EÚ. Ľudia to nechcú

jedlo hmyz cerviky
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať, že by ich obľúbené pečivo, cestoviny či cukrovinky obsahovali múčne červy. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý združuje viac ako 520 členov, sa zaviazal, že jedlý hmyz nebude súčasťou ich receptúr. Informuje o tom STVR

Tento krok prichádza po tom, čo Európska komisia povolila používanie prášku z lariev múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) v potravinárstve. Po úprave UV žiarením môže byť tento prášok legálne pridávaný do produktov ako sú pečivo, cestoviny, syry či kompóty.

Avšak slovenskí výrobcovia sa voči tejto možnosti jednoznačne ohradili, predovšetkým v reakcii na zvýšený záujem verejnosti. „Pýtali sa, že či náhodou v ich výrobkoch tie červy nie sú obsiahnuté. Samozrejme s tým, že to nechcú konzumovať. V našich výrobkoch žiadne červy ani nejaké múčky, resp. iné produkty vyrobené z červov, nenájdete,“ vyhlásil Milan Lapšanský, riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov pre STVR

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Postriekajte domácim roztokom burinu a zmizne. Stačí raz mesačne

Rovnako aj obchodné reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu sa dištancujú od takýchto potravín. Podľa jej riaditeľa Martina Krajčoviča sa v slovenských predajniach žiadne výrobky s obsahom hmyzu – či už domácich alebo dovážaných – momentálne nenachádzajú.

Vedci sú skeptickí, spotrebitelia opatrní

Aj odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre sa problematikou využitia jedlého hmyzu zaoberali. Hoci prášok z múčiara obsahuje množstvo bielkovín a živín, jeho rozšírenie v slovenskej kuchyni nepredpokladajú.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Môj sused záhradkár sa s tým nemazná: takto sa bleskovo zbavuje púpav

„Hladina, taká praktická, je do štyroch až piatich percent, kedy sa to pri bežnom spotrebiteľovi ani neprejaví, ak by teda nevedel, že konzumuje múčiara. Vyššia dávka je technologicky pozitívna. Ale zase, na druhej strane, pre spotrebiteľa sa prejaví väčšou pachuťou,“ vysvetlil Ján Mareček z Ústavu potravinárstva SPU.

Aj napriek tomu, že niektoré firmy v okolitých krajinách už hmyz do svojich produktov pridávajú, slovenskí spotrebitelia podľa Marečka zatiaľ na túto alternatívu nie sú pripravení.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Čo robiť, ak do domu udrie blesk a ktoré spotrebiče vypnúť počas búrky

Označenie na obale je povinné

Ak by sa výrobca predsa len rozhodol použiť múčny prášok z lariev múčiara, zákon mu ukladá povinnosť jasne to uviesť na obale produktu. Zvlášť by mali byť opatrní ľudia s alergiami – najmä tí, ktorí sú citliví na kôrovce a roztoče. Konzumácia hmyzu totiž môže vyvolať podobné alergické reakcie.

Potravinárska komora Slovenska zároveň nepredpokladá, že by sa tento netradičný zdroj bielkovín v blízkej budúcnosti stal bežnou súčasťou slovenskej kuchyne.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *