Slovensku hrozí, že nebude vôbec chlieb: Pekári nemajú na elektrinu

paul steuber uVxAroQfGPM unsplash
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Slovenská republika sa môže v blízkej budúcnosti stretnúť s bezprecedentným nedostatkom chleba a pečiva, ak vláda nezasiahne proti extrémnym cenám dodávateľov elektrickej energie, ktoré v týchto dňoch dostávajú aj malí a strední pekári, cukrári či cestovinári.

Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne predstavujú od štvor až po desaťnásobky minuloročných cien.

„Novoročný šokový nárast cien za elektrickú energiu je tak obrovský, že hrozí doslova historická vlna zatvárania malých a stredných pekární po celom Slovensku. Zároveň máme informácie, že niektoré obchodné reťazce začínajú rušiť „pece na dopekanie mrazených polotovarov“, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenských pekárni.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pred zimou je veľmi dobré si natierať ruky cibuľou

Kombinácia tejto situácie môže spôsobiť, že na Slovensku vznikne bezprecedentný nedostatok základných potravín ako sú chlieb a pečivo a ďalší nárast dovozu,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Pekárenská výroba je závislá na kombinácii plynu a elektrickej energie a bez nej nie je možné vyrábať. Napriek jasným deklaráciám premiéra a ministra financií doposiaľ nebol zverejnený mechanizmus kompenzácií cien energií na rok 2023 a to aj napriek tomu, že vláda podmieňovala podporu pre podniky schválením štátneho rozpočtu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Takéto slová či výrazy si už Slováci nebudú môcť dať na ŠPZ-tky

Politici musia pochopiť, že aj keď je pre nich aktuálne prioritou udržanie sa pri moci a stanovenie termínu parlamentných volieb, stále sú platení podnikateľmi a obyvateľmi tohto štátu.

Ich pracovný kontrakt trvá a musia sa venovať riešeniu energetickej situácie malých a stredných podnikov, ktoré tvoria väčšinu zo všetkých pekární, cukrární a cestovinární na Slovensku. Ak sa tak nestane, vytvára sa obrovský problém nielen v zásobovaní obyvateľstva základnými potravinami, ale aj skokovým nárastom nezamestnanosti v regiónoch, kde sú tieto podniky zamestnávať.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako zasadiť cesnak, aby bol zber úspešný? Veľa záhradkárov robí základnú chybu

Vláda by mala okamžite zasiahnuť a nájsť riešenie pre tieto podniky, aby sa predišlo katastrofe v potravinárskom priemysle.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *