Soľ do čaju? Nezvyčajné, ale má to veľa výhod

cistec caj
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nie cukor a nie citrón, ale trochu soli by sa malo objaviť vo vašej šálke čaju. Prečo? Je to riešenie pre tých, ktorých nudia tradičné príchute?

Ste labužníkom čierneho čaju a hľadáte spôsob, ako zlepšiť jeho chuť? Rozhodnite sa pre prídavok soli. Aj keď tento nápad nemusí pôsobiť najlepším dojmom, v skutočnosti vám pomôže dosiahnuť dokonalý nálev. Potvrdzuje to aj… Veda.

Prečo pridávať soľ do čaju?

Je ťažké zbaviť sa dojmu, že solenie čaju je zlý nápad, ale veda hovorí niečo iné. Profesorka chémie Michelle Franclová, ktorá pôsobí na Bryn Mawr College v Spojených štátoch, vo svojej knihe Steeped: The Chemistry of Tea (Namočené: chémia čaju) uvádza, že pridanie malého množstva soli do čaju by malo mať pozitívny vplyv na chuť nápoja.

– Sodík blokuje receptory horkosti.Čaj chutí jemnejšie a je menej horký,“ vysvetlila profesorka Michelle Franclová v rozhovore pre denník The Times.

Solenie čaju bude o to účinnejšie, ak ide o silný, dlho namáčaný nápoj s intenzívnou chuťou. Vedkyňa tiež dodala, že malé množstvo korenia nebude na rozdiel od cukru alebo citrónovej šťavy výrazné. Okrem toho sa z publikácie dozvedáme, že solenie čaju nie je ničím novým. Ukázalo sa, že Lu Yuova Kniha o čaji z ôsmeho storočia (prvé komplexné dielo o histórii, pestovaní a pití čaju, ktoré vytvoril čínsky spisovateľ a básnik nazývaný „čajový mudrc“) obsahuje odporúčania na pravidelné pridávanie soli do šálky čaju. Zaujímavé je, že odporúčania profesorky Michelle Franclovej vyvolali na Britských ostrovoch vlnu pobúrenia. Reagovalo na ne aj veľvyslanectvo USA v Londýne.

Prečo piť čierny čaj?

Čierny čaj má vďaka svojim charakteristickým zložkám množstvo zdravotných výhod. Je bohatý na antioxidanty vrátane flavonoidov, ktoré môžu znížiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny. Pravidelné pitie čierneho čaju môže tiež pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.

Čierny čaj obsahuje kofeín, ktorý môže pomôcť zvýšiť bdelosť a zlepšiť koncentráciu. Štúdie okrem toho ukázali, že čierny čaj môže prospievať zdraviu tráviaceho traktu a podporovať udržiavanie zdravej hmotnosti. Preto sa oplatí zaradiť čierny čaj ako hodnotnú súčasť vyváženej stravy.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *