Stačí jedna čajová lyžička denne. Pomáha znižovať „zlý“ cholesterol a posilňuje imunitu

tekvicovy olej
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ľaničnikový olej, lisovaný zo semien ľaničnika siateho (Camelina sativa), bol kedysi bežnou súčasťou poľskej kuchyne. Hoci jeho popularita v 20. storočí ustúpila repkovému oleju, dnes sa opäť dostáva do popredia vďaka svojim jedinečným zdravotným benefitom.

Olej s históriou: „Lepší ľaničník ako nič“

Ľaničník siaty sa na územie Poľska dostal už v 15. storočí. Vďaka svojej nenáročnosti na pestovanie a širokej dostupnosti bol olej z jeho semien obľúbenou náhradou za živočíšne tuky. Práve na túto rastlinu odkazuje aj známe poľské príslovie „Lepší ľaničník ako nič“.

Hoci bol ľaničníkový olej kedysi bežnou súčasťou kuchyne, v priebehu 20. storočia ho postupne nahradili iné rastlinné oleje. V posledných rokoch sa však opäť dostáva do popredia vďaka svojim cenným výživovým vlastnostiam.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pri požiari vo Veľkom Šariši zahynula babička a jej štyri vnúčatá

Prečo zaradiť ľaničníkový olej do jedálnička?

Ľaničníkový olej obsahuje až 90 % nenasýtených mastných kyselín, pričom značnú časť tvoria omega-3 a omega-6 kyseliny. Okrem toho je bohatý na kyselinu olejovú, erukovú a eikozenovú. Je tiež významným zdrojom vitamínov A, E, skupiny B, lecitínu a dôležitých mikroelementov.

Pravidelná konzumácia môže priniesť množstvo zdravotných výhod:
Znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL)
Posilňuje imunitný systém
Podporuje hojenie rán
Zlepšuje elasticitu pokožky a kvalitu vlasov
Pomáha regulovať krvný tlak
Zmierňuje kožné problémy, ako je atopická dermatitída

Aby sa zachovali všetky prospešné látky, odporúča sa konzumovať olej v jeho surovej podobe, napríklad ako dochucovadlo do šalátov, nátierok alebo tradičných jedál. Ideálna denná dávka je jedna čajová lyžička na lačno.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Čo je to slintačka a krívačka? Na Slovensku ju zaznamenali už v troch chovoch

Ľaničníkový olej v kozmetike

Okrem vnútorného užívania sa ľaničníkový olej využíva aj v starostlivosti o pleť a vlasy. Má hydratačné a regeneračné vlastnosti, pomáha udržiavať pokožku pružnú a znižuje výskyt jemných vrások. Pri aplikácii na vlasy pôsobí ako prírodná výživná maska – stačí ho naniesť na končeky vlasov, nechať pôsobiť a následne umyť jemným šampónom.

Pri vonkajšom použití je však dôležité byť opatrný. Olej by sa nemal aplikovať na pokožku so sklonom k alergickým reakciám ani na citlivé oblasti, ako je okolie očí.

Návrat po desaťročiach: tradičný olej opäť v popredí

Po dlhých rokoch zabudnutia bol ľaničníkový olej v roku 2006 zapísaný na zoznam tradičných poľských produktov v kategórii olejov a tukov. Historické záznamy dokazujú, že v minulosti bol obľúbený najmä v oblasti Szamotuły.

„Vzhľadom na 60-ročnú absenciu na trhu s olejmi môžu o jeho pôvodnej chuti a vôni hovoriť iba ľudia nad 70 rokov. V polovici 90. rokov sa však výroba tohto oleja obnovila. Náhodou sa stalo, že do lisovne olejov prišiel roľník z Gaju Małego (dnes okres Szamotuły) s cieľom vylisovať semená ľaničníka. Keďže mal tento olej veľmi rád, spolu s otcom každoročne pestovali 25 árov ľaničníka pre vlastnú potrebu,“ uvádza Ministerstvo poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
V sobotu nás opustí slnečné počasie a na Slovensku začne pršať. Niekde môže aj nasnežiť

Výskum Inštitútu potravín a výživy vo Varšave potvrdil, že ľaničníkový olej má bohatý obsah nenasýtených mastných kyselín a vysoký podiel vitamínu E, ako aj ďalších dôležitých mikro- a makroelementov.

V roku 2004 profesor Muśnicki z Poľnohospodárskej akadémie v Poznani vyvinul novú odrodu ozimného ľaničníka, čím podporil obnovu výroby tohto cenného oleja.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *