Vajcia sú veľmi zdravé a odporúčajú ich odborníci na výživu. Môžu sa konzumovať v rôznych formách. Zdá sa, že ich lúpanie nie je zložité. Napriek tomu sa niektoré vajcia lúpajú ťažko. Pozrite si trik, ako rýchlo olúpať vajce.
Lúpanie vajec, keď sa škrupina odlepí spolu s bielkom, môže byť dosť nepríjemné. Berie vám to chuť na jedlo. Môžete sa tomu však vyhnúť a neplytvať vajíčkami. Pozrite si naše tipy na lúpanie!
Ako rýchlo olúpať vajce?
Lúpanie vajec nie je filozofia, ale môže byť ťažké. Najmä ak máte vajcia uvarené natvrdo alebo veľmi čerstvé. Vtedy sa totiž škrupina môže odlepiť aj s väčšími časťami vajíčka – čo nás vedie k podráždeniu a plytvaniu bielkom. Tým sa pôžitok z raňajok v okamihu vytratí. Našťastie existuje trik, ako rýchlo olúpať vajce bez odpadu. Budete potrebovať: vajcia, studenú vodu a nádobu.
Po uvarení vložte vajce do nádoby naplnenej vodou. Potom nádobu dobre uzavrite. Teraz vezmite nádobu do rúk a začnite ňou triasť. Pritom si všimnete, že škrupina sa sama začne oddeľovať od bielka. Namiesto nádoby môžete použiť aj pohár. Uvarené vajce vložte do pohára a niekoľko sekúnd ním silno potriasajte – škrupina sa sama od seba odlúči!
Čo môžete urobiť, aby ste zabránili praskaniu vajec počas varenia?
Pred varením vajíčok ich najprv vyberte z chladničky a nechajte ich hodinu zohriať na izbovú teplotu. Ak ich potrebujete uvariť rýchlo, vajcia jednoducho umyte v teplej vode alebo ich nechajte 10 minút v hrnci s vlažnou vodou. Neskôr ich preložte do hrnca, v ktorom sa budú variť – mal by byť dostatočne veľký, aby mohli voľne ležať na dne.
Vajíčka zalejte studenou vodou a pridajte lyžičku soli. Hrniec položte na sporák. Keď vajcia dosiahnu správny stav, časť vody zlejte a pridajte studenú vodu. Pomaly hrncom zatraste, potom vajcia vyberte a začnite ich lúpať. Nielenže nebudú prasknuté, ale ľahko sa zbavíte škrupiny.