Kedysi často nájdené v záhradách, dnes tak trochu zabudnuté. Aká škoda! Džem, želé a egrešový kompót sú skutočné lahôdky. Ak si ich chceme užívať každý deň, oplatí sa pestovať egreše vo vašej záhrade.
Tieto ovocné kríky sú mimoriadne nenáročné na pestovanie a dodržaním niekoľkých jednoduchých trikov si každé leto vychutnáme celé košíky ovocia.
Egreše sa vracajú do priazne
Na vlne návratu ku koreňom a znovuobjavovania zabudnutých chutí v kuchyni si egreše pomaly získavajú obľubu a vracajú sa do našich sadov a záhrad. Je to pozitívny trend vzhľadom na veľkú nutričnú hodnotu a vitamíny, na ktoré je toto ovocie bohaté.
Malý ker s hustým tvarom a drobnými listami sa pestuje v dvoch základných odrodách: zelenej a červenej. Rozlišujeme množstvo odrôd, od pohľadnej a trvácnej Resistenta, cez čínske a indické egreše, až po sladký egreš odrody Niełościowski.
Aby krík priniesol bohaté ovocie, stojí za to dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel pri jeho pestovaní a starostlivosti. Začnime správnou výsadbou egrešov.
Ako zasadiť egreše?
Ak svoje dobrodružstvo s pestovaním egrešov ešte len začínate, mali by ste si vybrať správny čas a miesto. Mladé sadenice preferujú mierne teploty, preto sa oplatí ich vysádzať na jar alebo na jeseň.
Kríky egrešov rastú oveľa lepšie na dobre osvetlených miestach. Dôležitá je aj správna príprava pôdy – kyprenie, pridávanie kompostu a zabezpečenie jej kyslého pH.
Starostlivosť o kríky egreše
Egreše treba pravidelne zalievať, aby nevysychali alebo nepreliali. Raz ročne obohatíme pôdu, v ktorej kry rastú, kompostom alebo špeciálnym hnojivom.
Kríky orezávame skoro na jar, pričom odstraňujeme poškodené konáre. Pravidelný rez bráni egrešu voľne rásť, zabezpečuje dostatočné osvetlenie výhonkov a omladzuje ker.
Okrem toho sa oplatí kríky pravidelne odburiňovať a prihnojovať a vhodnými opatreniami ich chrániť pred chorobami a škodcami. Nezabúdajme ani na podporu egrešov pestovaných na kmeni. Takéto upravené kríky na jar nádherne rozkvitnú a v lete z nich nazbierame plné košíky ovocia.
Totálna blbosť, že egreš vyžaduje kyslé ph! Naopak, egreš vyžaduje neutrálne ph okolo 6.5 vy amatéri 🤣🤣🤣
Článok o egrešoch, foto – biela ríbezľa. 😄😄😄