Na väčšine potravín v chladničke nájdete dátum spotreby. Zelenina a ovocie vám na prvý pohľad prezradia, či sú čerstvé alebo sa už rozkladajú. Ako však môžeme zistiť, ako sú na tom vajcia bez toho, aby sme ich museli jedno po druhom opatrne rozbíjať? Existuje jednoduchý spôsob, ako to zistiť.
Pozor
Čuchom, hmatom ani pohľadom sa nedá zistiť, v akom stave je vajce vo vnútri. Mohlo by sa vám stať, že do panvice so slaninou rozbijete zapáchajúce, pokazené vajce. Nielenže rozbité vajce pokazí pripravované jedlo, ale jeho ohromujúci zápach môže dlho pretrvávať vo vašej domácnosti. Práve z tohto dôvodu je lepšie zistiť jeho stav skôr, ako sa ho rozhodnete rozbiť.
Použite lacný roztok
Časopis Healthline však prišiel s veľmi jednoduchým a účinným riešením. Všetko, čo potrebujete, je širší pohár alebo miska. Naplňte nádobu vodou a ponorte do nej testovacie vajíčko. Čerstvé vajce je zvyčajne ponorené až po dno, kde sa maximálne mierne otočí. Staré vajce sa však bude hojdať na hladine alebo sa potopí len minimálne.
V takom prípade ho nerozbíjajte a vyhoďte. Vajíčko, ktoré uviazne približne v polovici nádoby, môžete skonzumovať, ale nezabudnite ho výraznejšie tepelne upraviť. Vajcia na mäkko používajte vždy len vtedy, ak sa potopia až na dno.
Chcete sa o tom presvedčiť na vlastné oči?
Ak vajce kleslo na dno nádoby, ale vy mu stále neveríte, otestujte ho ďalej. Najprv preskúmajte povrch škrupiny. Mala by byť pevná, matná a bez škvŕn a fľakov. Potom ho opatrne rozlomte a preskúmajte farbu bielka. Vajíčko zjedzte až vtedy, keď je číre, nanajvýš mierne biele. Aj vôňa by mala byť príjemná bez silnej arómy. Akonáhle bielok pripomína skôr žltý odtieň, je lepšie použiť iné vajce a vyhnúť sa zdravotným komplikáciám.