Jeseň je ideálny čas na prípravu chutných jedál z tekvice. Varíme krémové polievky, pečieme, marinujeme a dokonca pridávame do koláčov a dezertov. Tekvica je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá.
Bohužiaľ, môže sa ukázať aj ako mimoriadne toxická, pričom jej konzumácia môže mať tragické následky. Takúto tekvicu spoznáte podľa jedného detailu, ktorý vám určite neunikne.
Nie všetky tekvice sú zdravé
Tekvica je zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Nájdete v nej vitamín C, A, E, ako aj vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej. Tekvica obsahuje aj zinok, draslík, vápnik, ako aj vlákninu, bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny.
Nielenže má nízky obsah kalórií, ale prispieva aj k celkovému zdraviu. Okrem iného posilňuje imunitu, kosti, pamäť a srdce. Sezóna tekvice je práve teraz, preto by sme ju mali jesť čo najčastejšie.
Bohužiaľ, nie každá tekvica je zdravá a má pozitívny vplyv na náš organizmus. Zelenina spomínaná ďalej v tomto článku je vysoko toxická a jej konzumácia môže skončiť tragicky.
Tieto tekvice sú jedovaté!
Okrasné tekvice, ako už názov napovedá, nie sú vhodné na konzumáciu, ale na dekoráciu. Tieto druhy majú tvrdú, suchú dužinu, ktorá je takmer úplne bez chuti. Okrasné tekvice by sa nemali jesť len kvôli tomu, že nemajú chuť.
Nie sú však jediné, na ktoré by ste si mali dávať pozor. Aj obyčajná tekvica môže byť vysoko toxická. Za všetko môže kukurbitacín, silný jed, ktorý sa nachádza v tekvici.
Jeho vysokú koncentráciu spoznáte podľa horkej chuti. Takáto tekvica je absolútne nevhodná na konzumáciu. Konzumácia kukubitacínu môže mať hrozivé následky. Spôsobuje takzvaný syndróm toxickej tekvice.
Príznaky syndrómu toxickej tekvice
Požitie horkej tekvice obsahujúcej toxín má veľmi vážne zdravotné následky. Otrava sa najčastejšie prejavuje silným zvracaním, hnačkou a akútnou bolesťou brucha. Je potrebný lekársky zásah a dokonca výplach žalúdka.
Tým sa však príbeh nekončí. Zdravotníci poznajú aj oveľa závažnejšie prípady, ako je úplné zlyhanie a dokonca smrť. Z tohto dôvodu nikdy nepodceňujte horkú príchuť tekvice. Jej konzumácia môže mať pre nás tragické následky.